“Milioneri” sklopili tim za velika djela

Priredio: Dušan Repija
“Milioneri” sklopili tim za velika djela

Dortmund - Ako vrijedi ona stara da se po jutru dan poznaje, ove sezone u njemačkom fudbalu mogli bi da duvaju neki novi vjetrovi. Borusija Dortmund savladala je aktuelnog šampiona Bajern sa 2:0 i osvojila Superkup.

“Milioneri” su bili konkretniji protiv najvećeg rivala u većem dijelu meča, pa je osim Paka Alkasera i Džejdona Sanča u strijelce mogao da se upiše još poneki fudbaler ekipe Lusijana Favra. Mogla je utakmica da ode i u drugom smjeru, ali Bavarci nisu uspjeli da iskoriste terensku inicijativu i tek nekoliko solidnih šansi. Tako je na “Vestfalenu” ostao šesti pehar prvog takmičenja u sezoni, dok Bajern ima jedan veći. Iako Superkup nema neku posebnu vrijednost uvijek je lijepo start prvenstva dočekati nasmijan i sa osjećanjima pobjednika, a pritisak prebaciti na rivala.

- Željeli smo ovaj pehar po svaku cijenu i na kraju smo uradili odličan posao. Nije bilo lako, oni su imali posjed od skoro 65 odsto, ali smo se odlično branili i imali smo bolje prilike. Bajern je vrlo jak, ali su moji momci odigrali pametno i iskusno - rekao je Favr.

Osim trofeja on može da bude zadovoljan prelaznim rokom, jer je Borusija  sačuvala 90 odsto igrača koji su igrali zapaženu ulogu, a doveli su i prilično zvučna pojačanja za relativno malo novca. Možda i najveći plus je povratnik Mats Humels, koji je odlučio da napusti Bajern i vrati se kući. Iako nije igrao u Superkupu zbog povrede sigurno će biti komandant odbrane koja je prošle sezone bila slabiji dio tima i može se reći da je u dobroj mjeri kumovala gubitku naslova šampiona. Favr je zato odlučio da osnaži posljednju liniju pa je uz Humelsa stigao i reprezentativac Niko Šulc koji uspješno pokriva više pozicija, ali ga trener vidi kao lijevog beka. “Milioneri” su se značajno pojačali i u ostalim linijama tima. Torgan Azar i Julijan Brant trebalo bi da daju širinu u ofanzivi i ne samo da nadoknade odlazak Kristijana Pulišića nego da igri pruže i dodatnu dimenziju. Od ranije se znalo da će Alkaser biti otkupljen od Barselone, pa se može reći da je švajcarski stručnjak skockao tim kadar da pomrsi račune Bajernu. Posebno jer su u Minhenu prilično neaktivni na transfer pijaci iako su i Niko Kovač i nekoliko fudbalera tražili pojačanja.

U svlačionici poslije decenije nema Franka Riberija i Arjena Robena i to je sigurno veliki udarac jer su Francuz i Holanđanin bili vođe i na terenu i van njega. Otišao je već pomenuti Humels, kao i Hames Rodrigez i Rafinja, koji se nije baš slagao sa Kovačem. Stigli su samo Lukas Ernandez i to za 80 miliona evra iz Atletika, te Benžaman Pavar koji je Štutgartu plaćen 35 miliona evra.

Čini se premalo za ambicije Bavaraca koje su uvijek najviše. Saga oko dolaska Liroja Sanea traje cijelo ljeto, ali Pep Gvardiola još nije dao zeleno svjetlo da reprezentativac “pancera” napusti Mančester siti i vrati se u Njemačku. Vremena je sve manje jer prelazni rok u Engleskoj traje do petka u ponoć, a razlika između onoga što Bajern nudi, a Siti traži prilično je velika. Kovač je u prvom zvaničnom meču sezone na raspolaganju imao samo 19 fudbalera uključujući tri golmana, te golobrade Alfonsa Devisa, Sarpeta Singa i Rajana Johansona, pa je jasno da mu nedostaju bar tri, četiri prava pojačanja. Vremena da stvari preokrene u svoju korist još ima, ali je potrebno  da menadžment kluba odriješi kesu, jer je u ovom vremenu samo to garancija da možete stići do pojačanja kojeg želite. Veličina kluba, ambicije i trofeji kao preporuka sve češće ostaju u drugom planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana