UO Sportskog auto i karting saveza: Ne priznajemo odluke nelegalne skupštine

Srna
Foto: GS

BANjALUKA - Iz Sportskog auto i karting saveza Republike Srpske saopšteno je da ne priznaju odluke nelegalne skupštine, koja je održana u novembru prošle godine, i apeluju na nadležne organe da ne nasijedaju na provokacije manipulativnih predstavnika sportskih klubova, koji su sve, ali ne i sportisti.

U saopštenju se podsjeća da je 15. novembra prošle godine održana nelegitimna vanredna skupština na kojoj je navodno smijenjeno rukovodstvo ovog saveza. "Vanredna skupština sastavljena je od nelegitimnih klubova, koji nisu članovi Saveza, a koji se i ne nalaze u evidenciji sportskih klubova koje vodi Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Sam postupak promjena definisan je Statutom Saveza, Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske, ali i Zakonom o sportu Republike Srpske, koji u ovoj situaciji nisu ispoštovani", ističe se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Sportskog auto i karting saveza Republike Srpske Milorad Tanasić. Iz Sportskog auto i karting saveza Srpske naglašavaju da se na nelegalnoj skupštini, jasno u prvi plan ističe i predstavnik Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

"U razgovoru sa rukovodstvom AMS Republike Srpske rečeno nam je da njihovi predstavnici nisu učestvovali u radu ovakve nelegalne skupštine, kao i to da oni podržavaju Sportski auto i karting savez Republike Srpske, čiji su jedan od osnivača! Dakle, jasno je zaključiti da se radi ponovo o lažnom predstavljanju i obmani javnosti", ističe se u saopštenju. "Od momenta postavljanja na mjesto predsjednika Upravnog odbora Saveza, susreo sam se sa mnogobrojnim problemima i opstrukcijama kluba čiji predstavnici nisu izabrani u organe upravljanja. Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske je u više navrata vršila vanredne kontrole o nelegalnom radu Saveza, ali nije ustanovila niti jednu nepravilnost.

Prilikom jedne takve kontrole ustanovljeno je da su određeni sportski funkcioneri i predstavnici klubova na jedan krajnje podmukao način obmanuli dio sportista, funkcionera, ali i predstavnika Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, davanjem lažnih dokumenata u kojem su pojedine sportiste i funkcionere ombanuli, a neke od njih i lažno potpisali odnosno falsifikovali potpise, za šta imamo i njihova javna priznanja", naglašava se u saopštenju.

U svom radu, dodaje se u saopštenju, članovi Upravnog odbora zatekli su i nemar prethodnog rukovodstva, koje je pronevjerilo više desetina hiljada KM, a koje se sada bori rukama i nogama da se povrati u organe upravljanja Saveza, a koje je dovelo ovaj sport na najniže grane od njegovog postojanja. "O cijeloj situaciji upoznali smo i nadležne institucije koje će, nadam se, uraditi svoj dio posla u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srpske.

Protiv Sportskog auto i karting saveza Republike Srpske je sredinom prošle godine uložena žalba na promjenu u sudskom registru koja do danas nije riješena. Žalba je uložena od kluba koji nikada i nije bio član Saveza i to 40 dana od dana isteka roka za žalbu. Ovako jednostavan predmet, Okružni sud u Banjaluci do danas nije donio nikakvo rješenje po ovom pitanju i na taj način onemogućeno je proglašenje Otvorenog prvenstva Republike Srpske. Pojedini klubovi koji se žale na proglašenje pobjednika za 2021. godinu, kao i na licence, svjesni su da takmičenje na nivou BiH takođe nije kompletirano, kao i da nije završeno proglašenje pobjednika, kao ni podjela licenci za proteklu godinu, što smo mi u saradnji sa Auto-moto savezom Republike Srpske učinili za sve one klubove koji su u skladu sa Statutom na vrijeme podnijeli zahtjeve", dodaje se u saopštenju. U saopštenju se navodi da su svjesno preskočili nivo Republike Srpske i licence zahtjevali od SAMS BiH, što itekako predstavlja urušavanje Saveza, Auto-moto saveza Republike Srpske, ali i same Republike Srpske. "Rukovodstvo Saveza uz prethodnu saglasnosti i odobrenje Auto-moto savez Republike Srpske omogućilo je svim sportskim takmičarima besplatne licence, u prethodnoj, ali i u ovoj sportskoj sezoni.

Otvorili smo saradnju sa Sportskim auto i karting savezom Srbije, sa kojim ćemo zajedno organizovati i učestvovati na pojedinim takmičenjima, što bi trebalo da bude krunisano zaključenjem ugovora o međusobnoj saradnji, po okončanju sudskog postupka", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana