U Radniku optimizam pred susret sa Spartakom: Izostanak najboljih Slovaka naša šansa

Darko Pašagić
U Radniku optimizam pred susret sa Spartakom: Izostanak najboljih Slovaka naša šansa

Banjaluka - Šef stručnog štaba Radnika Mladen Žižović pred današnji meč prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Spartaka iz Trnave (Gradski stadion u Banjaluci, 19 časova) smatra da bi svaki rezultat bez primljenog gola njegovom timu dao realne šanse da u revanšu obezbijedi prolaz u narednu rundu takmičenja.

Mladi stručnjak vjeruje da je šansa njegovog kluba što je zadržao većinu igrača iz prošle sezone, dok je kod rivala potpuno drugačija situacija.

- Naša najveća prednost je to što nas Slovaci praktično ne poznaju, dok smo mi njihov tim upoznali na susretu protiv Slavije iz Praga. Uz sve to Spartak po kvalitetu igrača nije ni blizu tima iz prošle sezone, a neigranje dvojice njihovih najboljih igrača, kapitena Erika Grendela i napadača Kubilaja Jilmaza povećava naše izglede. Sa druge strane mi nismo mnogo mijenjali tim, svi su zdravi i pokušaćemo da pozitivnim rezultatom iznenadimo cjelokupnu sportsku javnost - rekao je Žižović.

Naglasio je da sama činjenica da njegov klub u tri godine igra već drugi put Evropu, govori da su izašli daleko iz standardnih okvira i da je to fantastičan uspjeh s obzirom na budžet kojim raspolažu.

- Za naš klub je u bliskoj prošlosti bilo nezamislivo da igramo Evropu i budemo u vrhu fudbala BiH. Sa skromnim budžetom napravili smo dosta toga, ravnopravni smo sa vodećim domaćim klubovima, a osvojilo smo i četiri Kupa RS uzastopno. Zbog toga se nadam da će ljudi doći na banjalučki Gradski stadion kako bi nas podržali i pomogli nam da dođemo do željenog rezultata - dodao je Žižović, koji je prilikom prvog nastupa Radnika u Evropi bio pomoćnik Slavku Petroviću.

Kapiten Bijeljinaca Velibor Đurić bio je i akter prvih evropskih susreta Radnika prije tri sezone, kada su igrali protiv Beroea.

- Još je sve ovo za nas prilična nepoznanica, ali imamo bar malo više iskustva nego tada. Ono što je najvažnije da je atmosfera u ekipi sjajna, svi jedva čekamo da počne susret i siguran sam da ćemo se boriti do posljednjeg daha. Slovaci jesu pritajeni favoriti, ali nisu nepobjedivi - rekao je Đurić.

Interesantno je napomenuti da će ovo Spartaku biti peti put u posljednjih 15 godina da se sastaje sa klubom iz BiH na evropskoj sceni. Igrao je protiv Slobode 2004. godine u Intertoto kupu, a 2009. i 2015. u kvalifikacijama za Ligu Evrope rivali su mu bili Sarajevo, odnosno Olimpik. Prošle sezone u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisao je Zrinjski, a u nastavku najuspješnije sezone na evropskoj sceni igrali su sa još tri kluba iz bivše Jugoslavije (Crvenom zvezdom, Olimpijom i Dinamom).

Besplatan prevoz i ulaznice

U Bijeljini i okolini vlada veliko interesovanje za današnji susret Radnika i Spartaka, tako da se očekuje dolazak velikog broja Semberaca na Gradski stadion u Banjaluci. Prema najavama obezbijeđeno je 10 autobusa i svi oni koji žele da posmatraju utakmicu imaju besplatan prevoz i ulaznice za ovaj susret.

 

Dolazi 500 Slovaka

Iz Trnave je najavljen dolazak 500 navijača slovačkog kluba.

- Spartak ima najveću armiju navijača u Slovačkoj, u šta smo se uvjerili nedavno na meču Superkupa Češko-Slovačke protiv Slavije iz Praga. Iako su izgubili sa 0:3 na svom terenu imali su fantastičnu podršku. Ono što je za mene bilo nepojmljivo, kada uporedimo sa prostorom bivše Jugoslavije je to da na stadionu, u meču između klubova iz Slovačke i Češke, nije bilo nijednog policajca. Nije bilo nikakvih tenzija, a domaći navijači ostali su 15 minuta poslije meča i pored ubjedljivog poraza nastavili su da bodre svoj tim. Mislim da bi kod nas meč bio prekinut već poslije 60 minuta - rekao je Žižović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana