Teniser iz Doboja postepeno krči put na ATP listi: Nedić skuplja bodove i kuje planove

Milan Zubović
Teniser iz Doboja postepeno krči put na ATP listi: Nedić skuplja bodove i kuje planove

PRIJEDOR - Četvrtfinale turnira u Doboju donijelo je nova dva ATP boda mladom teniseru iz Republike Srpske Andreju Nediću, koji na svom kontu sada ima četiri poena.

Sedamnaestogodišnji Dobojlija samo je jedan od osmorice tenisera iz BiH koji imaju renking na listi najboljih svjetskih tenisera, s tim što će dvojici uskoro biti izbrisani bodovi jer ih nisu odbranili. Momak koji je rođen 16. oktobra 2004. godine lani je postao najmlađi igrač u istoriji tenisa BiH koji je stigao do boda za ATP listu. Njega je osvojio u Doboju, zatim jedan u Dubrovniku, koji je odbranio ove godine, dok je nova dva ponovo upisao u rodnom gradu, gdje je prvi put ostvario dvije pobjede u nizu prije nego što je zaustavljen u četvrtfinalu. Ipak, nije nezadovoljan već sve to gleda kao veliki korak u prelasku iz juniorske u seniorsku konkurenciju, gdje su stvari mnogo teže.

- Uvijek može bolje, ali ovo je veliki iskorak i uspjeh. Mnogo mi je drago što sam pobjede ostvario kod kuće nego u nekom drugom gradu. Vjerujem da je ovo početak dobrih rezultata, jer ide ljeto i mnogo turnira na kojima planiram da igram - rekao je Nedić.

Prvo je pobijedio Francuza Lilijana Marmuseza, zatim Slovaka Lukaša Pokornija, dok je stao protiv Belgijanca Sebastijana Žime. Najbitnija stvar na fjučersu u Doboju je iskustvo. Nedić je kao 1552. teniser svijeta odigrao tri meča protiv igrača koji su među 900 najboljih.

- Jedino u prvom kolu nije bilo preteško, a ostala dva meča bila su baš iscrpljujuća. Veliku pomoć pružila mi je publika, koja me bodrila i davala vjetar u leđa, pa sam nošen tom podrškom ostvario dvije pobjede. Igrao sam protiv mnogo bolje plasiranih igrača koji su stariji tri, četiri godine od mene, što je u ovom uzrastu presudno i jasno vidljivo jer su iskusniji, brži i imaju više snage. U trećem meču stigao me umor iz dva teška prethodna, pa nisam mogao izdržati visok tempo do kraja - naglasio je Nedić.

Do kraja godine planira da uđe među 1000. najboljih na svijetu.

- Sa ova dva boda iz Doboja biću oko 1300. mjesta, što je napredak, želim među hiljadu najboljih. Biće teško, ali ne i neostvarljivo. Odigraću još nekoliko juniorskih turnira, jer na njima mogu nastupati do kraja godine, ali ću se postepeno okretati seniorskim turnirima i Kiseljaku, Doboju, Brčkom... - kazao je Nedić, koji ove sedmice igra na fjučersu u Prijedoru.

Trofeji

Sa samo 16 godina postao je šampion BiH u seniorskoj konkurenciji, a zapažene rezultate je ostvario i u juniorskoj konkurenciji osvojivši tri turnira (jedan u Doboju, dva u Mostaru).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana