Sve spremno za Svjetsko prvenstvo u raftingu koje se održava u Banjaluci i Foči: Spektakl već na otvaranju

Dušan Repija
Sve spremno za Svjetsko prvenstvo u raftingu koje se održava u Banjaluci i Foči: Spektakl već na otvaranju

BANjALUKA - Rijeke Vrbas i Tara, odnosno gradovi Banjaluka i Foča, biće u narednih sedam dana domaćini 19. Svjetskog prvenstva u raftingu, što je samo po sebi odlična stvar za ove destinacije i turizam Republike Srpske uopšte.

Organizatori su najavili da će već samo večerašnje otvaranje na Vrbasu od Zelenog mosta do zidina tvrđave Kastel biti spektakl i najljepši uvod u takmičarski dio koji počinje sutra. Pričajući o onom što slijedi podsjetili smo se i 2009. godine kada je Banjaluka prvi put ugostila takmičare sa svih strana svijeta koji su se predstavili defileom u centru Banjaluke. Ovaj put svi oni će biti u svojim čamcima na Vrbasu, a specijalni efekti, muzički program i vatromet doprinijeće da najljepša moguća slika ode u svijet pošto će biti direktno prenošena na RTRS-u.

- Sigurno će biti prelijepo. Potrudili smo se da ostavimo najbolji mogući utisak i vjerujem da ćemo uspjeti. Jako je teško u svijetu naći ovakvu destinaciju, sa velikim gradom u blizini, pristupnim putevima, da imate rijeku sa osvijetljenom stazom za noćne trke... Organizacija je prilično komplikovana, ali mi imamo dovoljno iskustva stečenog u ovih 20 godina - rekao je je predsjednik Rafting kluba Kanjon i direktor SP-a Aleksandar Pastir.

Predsjednik Svjetske rafting federacije Džozef Vilis Džons prezadovoljan je uslovima i pripremama kako bi svi kapaciteti od sutra bilo u službi 62 ekipe iz 22 zemlje koliko će ih se boriti za medalje u četiri discipline.

- Ovo je treći put da dolazim u Banjaluku. Jako sam uzbuđen kao i svi takmičari. U Svjetskoj rafting federaciji Banjaluku smatramo za jedan od najljepših i najgostoljubivijih gradova, a Vrbas jednu od najljepših rijeka na kojima se održavaju takmičenja. Svi zajedno se radujemo predstojećem događaju - istakao je Džons.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poručio je da su svi gosti dobrodošli i da će naići na prijatne i dobre domaćine.

- Nadam se da ćemo svi zajedno uživati u nečemu što se ne održava svaki dan. Grad Banjaluka pružio je maksimalnu podršku u svim segmentima organizacije ovog događaja - rekao je Stanivuković.

Zbog ceremonije otvaranja Svjetskog prvenstva u raftingu doći će do izmjene u režimu odvijanja saobraćaj, te će tako biti obustavljen saobraćaj na Gradskom mostu u ulici Patre 26. maja od 17 do 24 časa.

Ministarstvo

U organizaciji Svjetskog prvenstva pomoglo je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

- Veliko nam je zadovoljstvo što imamo Rafting klub Kanjon koji je organizator ovog događaja i koji je omogućio da Banjaluka, Foča, ali i cijela Republika Srpska budu u žiži ovako velikog takmičenja. Hvala svima koji su se uključili u organizaciju ovog događaja i želim da još jednom zamolim sve građane Republike Srpske da budu dobri domaćini i da još jednom pokažemo našu gostoljubivost - naglasio je pomoćnik ministra za sport Mario Đuran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana