Sve spremno za 14. plivački miting “Banjaluka open”: U grad na Vrbasu stiže 470 plivača

Dušan Repija
Sve spremno za 14. plivački miting “Banjaluka open”: U grad na Vrbasu stiže 470 plivača

BANjALUKA - Plivački klub Olimp okupiće 470 plivača iz devet država na Gradskom olimpijskom bazenu na 14. mitingu “Banjaluka open”, a organizatori očekuju dobre rezultate i vremena kako domaćih tako i inostranih plivača.

Miting, koji ima vrlo bogat CV kada se priča o učesnicima, ponovo će okupiti one najbolje što region ima i u grandioznom ambijentu pokušati da isplivaju što bolja vremena, pa zašto ne, obore i nekoliko rekorda.

- Možemo da budemo ponosni na broj učesnika i kvalitet takmičara. Godinama su ovdje nastupali istinski asovi našeg sporta poput Milorada Čavića, Nađe Higl, Jevgenija Korotiškina i naših domaćih plivača. I ove godine nam dolaze sjajni plivači. Izdvojio bih Slovenku Janju Šegel koja je nastupila na Olimpijskim igrama minulog ljeta, te reprezentaciju Italije - rekao je sportski direktor Olimpa Miodrag Čeko.

Miting je i ove godine u kalendaru Svjetske plivačke federacije (FINA), te je samim tim kvalifikacioni za naredna prvenstva. Najveća uzdanica domaćina je redovni učesnik najvećih plivačkih takmičenja Nikola Bjelajac koji je prije nekoliko dana diplomirao na američkom univerzitetu Perdju. 

- Biće mi ovo prvi nastup u velikim bazenima, jer sam do sada bio u SAD i plivao u jardima. Nastupiću na tri trke, 50 i 100 slobodno i 50 delfin, a najveće nade polažem u 50 slobodno gdje se nadam svom najboljem vremenu. Dobro sam trenirao, a ovo će biti odlična provjera pred velika takmičenja koja me očekuju - rekao je Bjelajac.

Ovaj miting jedan je od dugovječnijih sportskih događaja u gradu na Vrbasu, pa samim tim zauzima i posebno mjesto u kalendaru manifestacija. Podrška gradskih vlasti nije izostala ni ove godine.

- Drago mi je što je odličan odziv plivača. Banjaluka će biti plivački centar, imamo brojne akcije kako da proširimo bazu djece ne samo za Plivački klub Olimp, već i za ostale klubove u grad. U nedjelju nam dolazi i selektor vaterpolista Srbije Dejan Savić koji će biti uz projekat školsko plivanje i vaterpolo. Imamo potencijal i treba to da iskoristimo na najbolji mogući način - rekla je savjetnica gradonačelnika Banjaluke Mirna Savić Banjac.

Osim gradskih vlasti organizaciju ovog takmičenja podržali su Vlada RS i kompanija “Mocart”.

Promocija Banjaluke

Osim što je miting sportski događaj najviše kategorije, nije zanemariv ni turistički aspekt.

- Ovo je lijepa promocija našeg grada u svakom smislu. Dolaze nam gosti sa svih strana, ostvariće 1.500 pansiona, a samo iz Slovenije očekujemo više od 100 gostiju - rekao je Čeko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana