Saračevićeva smrt potresla region

Siniša Kotaraš
Saračevićeva smrt potresla region

KOPRIVNICA - Nekadašnji rukometaš banjalučkog Borca i reprezentativac Jugoslavije Zlatko Saračević iznenada je preminuo u Koprivnici u 59. godini života.

Njemu je pozlilo po završetku utakmice Podravka - Lokomotiva, a ubrzo zatim je i umro u koprivničkoj bolnici. Sahrana će biti obavljena u četvrtak na zagrebačkom groblju Mirogoj od 15 časova. Tragična vijest ražalostila je sve ljubitelje rukometa u državama bivše Jugoslavije i skoro da nema medija koji nije prenio ovu vijest koja je posebno rastužila njegove nekadašnje saigrače i trenere koji ne mogu prihvatiti činjenicu da je Saračević preminuo.

- Malo je reći da sam šokiran i još ne mogu da povjerujem u ono što su mi javili. Teško biram riječi da opišem kako se osjećam. Bio je moj igrač od šestog razreda kao član jedne zaista sjajne generacije. Od svih tadašnjih dječaka Zlatko je napravio najveću karijeru. Imao je sjajan šut lijevom rukom, a u odnosu na današnje bekove i kvalitet više. Nije mu trebalo mnogo prostora, imao je dobru skočnost i odličan pregled kompletne situacije na terenu. Kao igrač se dokazao u Borcu, a u potpunosti je sazrio tek u reprezentaciji Hrvatske - sa tugom u glasu rekao je legendarni golman Abaz Arslanagić.

Saračević je rođen u Banjaluci 5. jula 1961. godine, a karijeru je započeo u Borcu, sa kojim je 1981. godine osvojio titulu prvaka Jugoslavije, a dvije godine ranije i Kup SFRJ. Za Borac je igrao punih deset godina, da bi 1987. godine prešao u redove Medveščaka, sa kojim je 1989. i 1990. godine bio najbolji u Kupu SFRJ. Karijera ga je kasnije vodila u francuski Nim, Zagreb, mađarski Vesprem, te još timova iz Francuske, Bordo, Kretej i Istr. U svim ekipama bio je jedan od najboljih igrača, a posebno se ističe trogodišnji boravak u Zagrebu, od 1997. do 2000. godine), sa kojim je osvojio tri titule prvaka Hrvatske i tri trofeja namijenjena pobjedniku Kupa, te igrao dva finala Lige šampiona, 1998. i 1999. godine. Kao reprezentativac mogao je da se pohvali mnoštvom medalja. Sa Jugoslavijom je bio omladinski prvak svijeta, 1981. godine, a isto je ponovio i pet godina kasnije, kada je u Švajcarskoj osvojio seniorsko zlato, dok je 1988. godine na Olimpijadi u Seulu bio osvajač bronze. U dresu selekcije Hrvatske najveći uspjeh ostvario je 1996. godine osvajanjem zlatne medalje na Olimpijadi u Atlanti. Godinu prije na Svjetskom prvenstvu na Islandu okitio se srebrom.

Trenersku karijeru započeo je u riječkom Zametu 2003. godine, da bi posljednjih sezona bio u ženskom rukometu, gdje je predvodio tim Podravke, koji nastupa u Ligi šampiona.

Saigrač i saradnik

Biranim riječima od Saračevića se oprostio i trener Borac m:tela Veselin Vujović.

- Bio mi je jedno vrijeme pomoćnik dok sam vodio Zagreb i imali smo odličnu saradnju. Kao igrači zajedno smo osvojili omladinsko i seniorsko Svjetsko prvenstvo, te bronzu na Olimpijadi u Seulu. Sve nas ovo jednog dana čeka, ali mi se čini da je ovo ipak nekako prerano - poručio je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana