Razjašnjeno ko može na teren u narednih sedam dana: Fudbaleri igraju, ostali uglavnom pauziraju

Siniša Kotaraš
Razjašnjeno ko može na teren u narednih sedam dana: Fudbaleri igraju, ostali uglavnom pauziraju

BANjALUKA - Odlukom štaba Republike Srpske za vanredne situacije zabranjene su sve rekreativne aktivnosti, trenažni proces i takmičarske aktivnosti organizacija i sportista svih uzrasta, osim profesionalnih sportskih aktivnosti.

 

Zabrana se odnosi ne samo na seniorske pogone već i na sve uzrasne kategorije ekipnih i pojedinačnih sportova, pa čak i na škole sporta namijenjene najmlađoj populaciji. Ovome treba dodati i zabranu rada teretana. To praktično znači da će predstojećeg vikenda biti igrani mečevi samo zvaničnih liga prema ustaljenom kalendaru takmičenja. Tako će fudbaleri na teren, počevši od onih koji igraju u Premijer ligi BiH, pa do najnižih liga Srpske.

- Sva takmičenja koja su pod ingerencijom FSRS biće nastavljena po ranije utvrđenom rasporedu. U skladu sa ovim saopštenjem odobrena su sva takmičenja koja moraju da se organizuju u skladu sa uputstvom Štaba za vanredne situacije. Naravno, FSRS će budno pratiti situaciju na terenu i adekvatno reagovati ukoliko za to bude potrebe - rekao je generalni sekretar FSRS Ognjen Valjić u izjavi za “Glas Srpske”.

Isto su odlučili u Košarkaškom savezu Republike Srpske, pa će na teren košarkaši i košarkašice koji se takmiče u Ligi BiH i Prvoj ligi RS, dok su čelnici odbojkaškog i rukometnog saveza donijeli odluke da ovog vikenda ipak neće biti takmičenja pod njihovom ingerencijom.

Odbojkaški savez je privremeno prekinuo sve lige, koje će biti nastavljene prvog vikenda nakon što se mjere zabrane ukinu. Istovremeno, i u Rukometnom savezu su prolongirali utakmice drugog pretkola Kupa RS, koje će biti odigrane 17. marta.

U saopštenju Ministarstva porodice, omladine i sporta koje je upućeno svim sportskim organizacijama navedeno je da se zabranjuje organizovanje sportskih događaja. To znači da će svi zakazani turniri u borilačkim sportovima, plivanju, atletski mitinzi i slično morati da budu prolongirani do isteka zabrane, 11. marta.

- Organizacija dopuštenih aktivnosti mora biti u skladu sa uputstvom JZU Institut za javno zdravstvo RS, u kojem je, između ostalog, propisano fizičko rastojanje između lica, kao i obaveza nošenja zaštitnih maski. Ujedno, podsjećamo i da je strogo zabranjeno javno okupljanje u grupama većim od 50 lica i da se ona odnosi i na sportske događaje - navedeno je saopštenju resornog ministarstva.

Derbi u Prijedoru

Nakon što su sa nestrpljenjem dočekali odluku štaba za vanredne situacije, prvoligaši Srpske će u subotu odigrati mečeve prvog proljećnog kola. Vodeći Rudar Prijedor ugostiće na svom terenu banjalučki Željezničar Sport tim. Istovremeno, drugoplasirana Zvijezda 09 pokušaće da se u Gradišci revanšira domaćoj Kozari za visok poraz (0:4) iz prvog dijela. Parovi 16. kola, subota 14 časova: Slavija - Sloboda (NG), Rudar Prijedor - Željezničar ST, Sloga (D) - Sutjeska, Kozara - Zvijezda 09, Podrinje - Alfa Modriča, Ljubić - Drina (Z), Jedinstvo (Bč) - Tekstilac, Borac (KD) - Leotar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana