Tinejdžer iz Doboja piše istoriju tenisa Srpske: Maksimović igra za trofej u Monte Karlu

Dušan Repija
Tinejdžer iz Doboja piše istoriju tenisa Srpske: Maksimović igra za trofej u Monte Karlu

MONTE KARLO - Mladi teniser iz Doboja Marko Maksimović plasirao se u finale mastersa u Monte Karlu iz kategorije Tenis Evropa do 16 godina.

 

On je u polufinalu poslije preokreta dobio trećeg nosioca Poljaka Jakuba Jedržejčaka sa 3:6, 7:5, 7:5 te stigao do najvećeg uspjeha u karijeri. Posao je možda mogao da završi i ranije, jer je imao brejk viška i nekoliko prilika za dupli brejk u posljednjem setu, čak je i servirao za meč pri rezultatu 5:3, ali je ruka zadrhtala. Poljak se vratio u igru, ali je Maksimović ipak pronašao snagu i fokus da još jednom oduzme servis Jedržejčaku i plasira se u finale.

Prije polaska u Kneževinu momak koji ima 15 godina i uspješno se nosi sa godinu starijim rivalima samouvjereno je najavio borbu za trofej. I evo - stigao je na meč do prestižnog pehara.

Biti među osam najboljih igrača u svojoj kategoriji je ogromna stvar, a plasirati se u finale je uspjeh ravan čudu. Posebnu težinu ima i pogled na bivše šampiona, jer su ovaj turnir između ostalih osvajali Rafael Nadal, Aleksandar Zverev, Kim Klajsters, Belinda Benčić... Maksimović je sa svojim trenerom Denisom Spahićem ove sezone napravio značajan iskorak te osvojio turnire u Doboju, Zenici i Sarajevu iz elit kategorije. U nedavnom razgovoru za “Glas Srpske” priznao je da je prilično teško sve finansirati pa se ovaj uspjeh može gledati i kroz tu prizmu, jer bi i kod potencijalnih sponzora trebalo da ima veliku težinu.

Naravno, Monte Karlo je poznat kao teniska Meka pa je član Teniskog kluba Doboj imao priliku da upozna Ivana Ljubičića i još dosta ljudi koji su imali fantastične karijere i čiji savjeti mnogo znače na putu do ATP nivoa. Rival u finalu biće mu Slovak Mihal Krajči, koji je poslije velike borbe u tri seta savladao Poljaka Tomaša Berkieta (6:7, 7:5, 7:5). Finale je na programu danas, a šta god da se desi, Maksimović je pomjerio granice i ispisao novu istoriju tenisa Republike Srpske i BiH, jer niko nikada prije njega nije stigao ovako daleko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana