Košarkaši Čapljine pokazali da čast i poštenje ipak stanuju u BiH: Fer pleja je sve manje, ali nije umro

Milan Zubović
Košarkaši Čapljine pokazali da čast i poštenje ipak stanuju u BiH: Fer pleja je sve manje, ali nije umro

ČAPLjINA - Čast i viteštvo dio su Košarkaškog kluba Čapljina iz istoimenog mjesta u Hercegovini.

To su pokazali u utakmici posljednjeg kola Lige BiH kada su na gostujućem terenu pobijedili Slobodu, čime su je eliminisali iz Lige za prvaka, što je Borcu otvorilo vrata ka petom mjestu tabele i završnici takmičenja. Čapljinci nisu bili pod imperativom pobjede, jer su odavno izgubili šanse da izbore doigravanje, ispasti nisu mogli pa je bilo očekivano da će utakmicu odigrati sa “laganijim gasom”. Međutim, to se nije desilo. Izabranici trenera Borisa Džidića borili su se do posljednjeg minuta, što je rezultovalo trijumfom kojem su se više obradovali navijači banjalučkog tima nego sami pobjednici. Obradovali su mu se i svi istinski ljubitelji sporta, a naročito košarke, poslije svih dešavanja u finišu regularnog dijela košarkaškog takmičenja. Jedan od učesnika susreta u Tuzli bio je i Trebinjac Gojko Sudžum, koji je ove sezone nosio dres Čapljine.

- Fer pleja je ostalo malo u Ligi BiH, ali još postoji i umro nije. To smo pokazali na utakmici u Tuzli. Otišli smo da odigramo dobru utakmicu, što smo i uradili. Ne znam zašto je neko očekivao da ćemo izgubiti i zašto su postojale priče da se nećemo boriti te da je domaćin već upisao pobjedu. Slobodi su nedostajala tri igrača zbog suspenzije na meču sa Leotarom pa smo na papiru bili kvalitetniji, što smo dokazali na terenu. Zaista smo vjerovali u pobjedu. To je za mene bio sasvim očekivan rezultat i stvarno ne znam zašto ga neko smatra tolikim iznenađenjem. Ne želim mnogo da komentarišem dešavanja u Trebinju i Banjaluci, ali neka svako za sebe izvuče zaključak o tome šta se dešavalo u posljednjim kolima - izjavio je Sudžum.

Tako su Tuzlacima na naplatu došli prilično čudni rezultati, koje su ostvarili u posljednjih nekoliko kola. Njihov trener Damir Mulaomerović povukao je ekipu sa parketa na gostujućem meču sa Leotarom iz samo njemu znanih razloga nakon manjeg verbalnog incidenta. To je poremetilo ritam Trebinjaca, koji su do tada kontrolisali igru, a nakon toga se raspali i izgubili. Zatim su dobili Sparse u gostima, gdje je malo koji tim uspijevao da slavi, ali se onda ispred njih pojavila Čapljina koja je već unaprijed bila prežaljena. Ipak, na iznenađenje svih Džidićevi puleni nisu se predali već su osvjetlali svoj obraz i vratili nadu da nije sve zamrlo u košarci BiH.

Minut ćutanja za košarku

Početkom drugog poluvremena susreta Borca i Leotara obje ekipe namjerno nisu iskoristile po jedan napad u znak protesta zbog pomalo čudnih rezultata njihovih rivala u borbi za Ligu za prvaka, a trener Banjalučana Dragan Nikolić taj potez nazvao je minutom ćutanja za košarku u BiH. Na njegovu sreću, sa ekipom je prošao među pet najboljih.

Pohvale Ninića

Trener Proma iz Donjeg Vakufa Slobodan Ninić imao je riječi hvale na igru Čapljine kojom je sačuvan fer-plej.

- U utakmici koja nije rezultatski ništa značila Čapljina je profesionalno pristupila i fer odigrala meč. Takvi mečevi često pokažu karakter, naročito u današnje vrijeme kada je dosta priče o navodnom namještanju. Motiva više Josipu Naletiliću i Milanu Lužaiću sigurno nije falilo da savladaju svoj bivši klub - rekao je Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana