Košarkaš iz Mrkonjić Grada mijenja klub, ne i ligu: Todorović potpisao za Tenerife

Dejan Marić
Košarkaš iz Mrkonjić Grada mijenja klub, ne i ligu: Todorović potpisao za Tenerife

SAN KRISTOBAL DE LA LAGUNA - Mrkonjićki košarkaš Dejan Todorović naredne sezone braniće boje Iberostar Tenerifa, sa kojima je potpisao jednogodišnji ugovor.

Tako će srpsko reprezentativno krilo u karijeri zaigrati za šesti klub, a u njemu će imati priliku da napravi dodatni iskorak i bori se za trofeje. Zanimljivo, svih šest Dejanovih profesionalnih timova su sa Pirinejskog poluostrva.

Todorović je do velike scene išao zaobilaznim putem. Pažnju na sebe je skrenuo u pionirskim i kadetskim selekcijama Mladosti iz rodnog grada. Put ga je dalje odveo u novosadsku školu košarke “Sport ki”, gdje ga je spazio skaut Kosta Jankov. On ga je preporučio legendarnom Božidaru Maljkoviću, a Boža ga doveo u Unikahu.

U Malagi nije odmah dobio šansu. Morao je prvo da se kali u filijali Klinikas Rinkonu, zatim i u Bilbau, a kada je postalo jasno da u Unikahi neće dobiti pravu priliku, potpisao je ugovor sa Baskijcima. U Bilbau je pokazao šta zna, postao je standardan prvotimac, a stigao je i da nastupi za NBA ljetni kamp, braneći boje Čikago Bulsa.

Nova stanica u Todorovićevoj karijeri bila je Mursija, iz koje je prošle godine prešao u Andoru. U tom klubu je zablistao punim sjajem, a prije nego li je stavio paraf na ugovor sa Tenerifima, od bivšeg kluba se oprostio sljedećom porukom:

- Svom klupskom osoblju i navijačima želim mnogo sreće u Budućnosti. Bila je ovo čudna, ali i generalno dobra i uspješna godina - napisao je Todorović na “Tviteru”.

Dok se čeka zvanično predstavljanje, Dejanov novi klub je svoju posljednju akviziciju opisao sljedećim riječima:

- Novi igrač “crno-zlatnih” je dvadesetšestogodišnji, 196 centimetara visoki Dejan Todorović. Srpski internacionalac rođen BiH u Španiju je došao kao junior i napravio zapaženu karijeru. U Evrokupu je nastupio na 48 utakmica, u Evroligi na pet, a sa uspjehom brani boje reprezentacije Srbije - naveli su iz Tenerifa.

Novi Dejanov klub bio je jedno od najprijatnijih iznenađenja protekle sezone Endesa lige. Na krilima Marsela Uertasa, Đorđa Šermandinija, Sasu Salina... prije prekida zbog pandemije virusa korona zauzimao je četvrto mjesto, ali u novom formatu nakon restarta nije uspio da se izbori za mjesto u plej-ofu.

Andora

Dejan Todorović odradio je više nego solidnu prethodnu sezonu u Andori, za koju je u tri takmičenja odigrao ukupno 45 utakmica, od kojih je na 22 bio član startne postave. Tako je prosječno bilježio 10,1 poen, 3,4 skoka i 1,8 asistencija po utakmici, uz 42 odsto šuta iz igre i 39,3 procenta uspješnosti iza linije 6,75 metara. Svakako najbolju partiju pružio je u drugom krugu takmičenja Endesa lige protiv Saragose, kojoj je za samo 19 minuta na parketu “isporučio” 26 koševa. Zanimljivo, trojke je šutirao bez greške, šest do šest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana