Karpov najavio turnire svjetske klase na jugu Srpske

Srna
Karpov najavio turnire svjetske klase na jugu Srpske

Moskva - Svjetski prvak u šahu Anatolij Karpov, koji je nedavno posjetio Trebinje i održao simultanu igru na deset tabli sa lokalnim šahistima, najavio je organizaciju šahovskih turnira svjetske klase na jugu Republike Srpske, piše danas "Ruska gazeta".

Podsjetivši da je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić organizovao prijem u čast poznatog gosta, u tekstu se naglašava značaj Trebinja, istorije i kulture grada u kojem su tijesno isprepletane tri religije i koji datira još od antike.

"Ruska gazeta" ističe zasluge poznatih Hercegovaca u razvoju ruske kulture i istorije, a kao primjer navodi činjenicu da je grof Sava Vladislavić poklonio caru Petru Velikom "pradjedu velikog pjesnika Aleksandra Puškina, jednog od osnivača modernog ruskog jezika".

Vladislavić je početkom 18. vijeka u Moskvu doveo jednog mladog Etiopljanina koga je kupio na carigradskoj pijaci robova. Poklonio ga je caru, koji se tome obradovao, pokrstio mladića, dao mu ime Petar, te poslao ga u škole. Ovaj Etiopljanin bio je pradjeda velikog Puškina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana