Finalni turnir Kupa BiH za košarkaše: Igokea mjerka osmi trofej

Dejan Marić
Finalni turnir Kupa BiH za košarkaše: Igokea mjerka osmi trofej

SARAJEVO - Košarkaši Igokee u Sarajevu žele da nastave impresivnu seriju i osvoje šesti uzastopni Kup BiH. Drugi predstavnik Srpske, Leotar, takođe ima visoke ambicije.

 

 

Aleksandrovčani u svojim vitrinama ukupno imaju sedam pehara u najmasovnijem takmičenju. Slavili su u prethodnih pet izdanja, a trijumfalni niz pokušaće da nastave i ovog vikenda. U subotnjem polufinalu koplja će ukrstiti protiv Širokog (17 časova). Preskoče li prvu prepreku, u nedjeljnom finalu (17) će ih čekati bolji iz okršaja Sparsa i Leotara (subota, 19.30).

Na papiru, četa Dragana Bajića je veliki favorit. Uostalom, dva tima su u srijedu odmjerili snage u okviru Premijer lige BiH, a “igosi” su slavili rutinski, 86:70. Uprkos tome, kapiten Sava Lešić poziva na oprez.

- Prvi rival nam je Široki, s kojim smo već igrali ove sedmice i protiv kojeg smo ubedljivo slavili. Ipak, treba da budemo oprezni jer nije lako dva puta pobediti istog rivala u tako kratkom roku. Mi smo favoriti na smotri, ali taj epitet treba da opravdamo na parketu. Verujem da imamo veliku šansu da odbranimo krunu. Samo, ne smemo još da razmišljamo o peharu. Idemo korak po korak - jasan je Lešić.

Igokea je proteklog vikenda praktično osigurala opstanak u ABA ligi, te sada mnogo rasterećenije ulazi u nastavak kampanje.

- Da, napravili smo taj bitan korak, ali ne želimo da se zadovoljimo time. Do kraja sezone ima još mnogo utakmica i, zašto da ne, pokušaćemo da slavimo u svakoj - zaključio je Lešić.

I Leotar je poprilično “napumpao” samopouzdanje pred novo iskušenje. Trebinjci su u srijedu, uprkos silnim kadrovskim problemima, osvojili Kup Republike Srpske i tako došli do vize za Sarajevo. Uspjeh je još veći ako se zna sa kakvim sve problemima se suočavala ekipa koju sa klupe predvodi Miro Vukoje.

- Prošli smo pravu malu goglotu u zadnjih desetak, 15 dana. Igrali smo teške ligaške duele sa Igokeom, Zrinjskim i Kaknjem. Potom smo imali dva meča Kupa Srpske i sada nam slijedi šesti duel u ovako kratkom periodu. I sve to smo pregrmili uz povrede i virozu. Igrači su nam dolazili bukvalno sa infuzije. Marko Rikalo je imao temperaturu 41 stepen Celzijusa. Mučio se i Dejan Šakotić, a sada se i Srđan Damjanović žalio na povišenu temperaturu. Uprkos svemu tome, naša je obaveza da damo naš maksimum - naglasio je Vukoje.

Leotar će u polufinalu igrati sa Sparsom, rivalom po mjeri. Kod kuće ga je savladao, na strani “tijesno” izgubio. Sada je vrijeme za treću bitku.

- Sa njima možemo da igramo ravnopravno, u to sam siguran. Ambicija je jasna, da pobijedimo. I, uprkos svemu, imamo dovoljno “municije” za Sparse - poručio je Vukoje.

 

Najtrofejniji

Široki je osvojio devet pehara u Kupu BiH, te je najtrofejniji klub u najmasovnijem takmičenju. Igokea se radovala u sedam navrata. Bosna je trofej podizala tri puta. Sloboda iz Tuzle može da se pohvali sa dva trijumfa. Jedini preostali tim koji je osvajao Kup BiH je banjalučki Borac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana