Dragan Škrbić, legendarni pivot, za “Glas Srpske”: Srpski rukomet se vraća na staze stare slave

Dušan Repija
Dragan Škrbić, legendarni pivot, za “Glas Srpske”: Srpski rukomet se vraća na staze stare slave

BEOGRAD - Legenda srpskog rukometa Dragan Škrbić ubijeđen je da se reprezentacija Srbije u skorije vrijeme može vratiti u vrh svjetskog rukometa, baš kao što je to bio slučaj kada je on nosio dres sa državnim grbom.

“Orlovi” su sinoć započeli takmičenje na Evropskom prvenstvu sa dosta izmijenjenim sastavom u odnosu na planirani jer je nekolicina igrača otpala zbog infekcije virusom korona koja je “zakačila” i selektora Tonija Đeronu pa su sve prognoze vezane za plasman dosta neizvjesne.

- Nadamo se da će se rukomet vratiti na staze stare slave, pogotovo sa Đeronom na čelu, kao i promenama koje su se dogodile u savezu te pomoći države koja je bila neophodna. EP biće mnogo značajno za budućnost našeg rukometa. Šteta što je dosta inficiranih u našim redovima, mada su i ostale ekipe u sličnoj situaciji, ali momci treba da se mentalno sklope i misle samo o igri. Svima nama koji smo u rukometu optimizam daje činjenica da i dalje imamo mnogo talenata, ne samo u Srbiji već i Republici Srpskoj. Mi koji smo tu godinama i koji volimo ovaj sport moramo da im pokažemo put kako da talenat pretoče u kvalitet - izjavio je Škrbić za “Glas Srpske”.

Posljednjih godina španski treneri preuzeli su primat i naslijedili srpske stručnjake i kao rezultat toga Toni Đerona sjeo je na klupu “orlova”, što je za sada donijelo rezultate i veliki iskorak u igri.

- Pričao sam sa bivšim fudbalerom Crvene zvezde Jovanom Stankovićem da španski fudbalski treneri dominiraju u svetu, a takva situacija je u rukometu već nekoliko godina. Pokazali su da su na vrhunskom nivou, reprezentacije koje oni vode osvajaju prvenstva Evrope, Azije, sveta... i u jednom trenutku španski treneri bili su šampioni svih kontinentalnih takmičenja, a na Fajnal foru Lige šampiona vodili su tri kluba. Napravili su sistem koji može da bude primenjen i kod nas. Đerona je odlično rešenje i došao je na moj poziv kada sam bio u savezu. Ima i kod nas dobrih trenera koji su možda bolji od Španaca u suštom trenerskom poslu, ali taj posao se promenio i bez tima ne može ništa da se napravi, a Španci to znaju da naprave. Đerona ima iskustvo koje može da prenese na novu generaciju naših trenera koji nisu nastavili niz svojih prethodnika kao što je to bio slučaj u našoj košarci - rekao je Škrbić.

Srbija je zapala u nezgodnu grupu zajedno sa Ukrajinom (igrano sinoć) te Hrvatskom i Francuskom koje su godinama u vrhu svjetskog rukometa.

- Da nema situacije sa infekcijama, za koju ne znam kako utiče na ekipu, ali sigurno ne utiče pozitivno, siguran sam da naša reprezentacija može da pobedi bilo koga. Grupa je teška, Francuzi su olimpijski šampioni, a protiv Hrvata uvek postoji emotivni naboj koji će biti presudan. Ko to bude više kontrolisao i koncentrisao se na igru, imaće veće šanse da dobije utakmicu. Da nije ove situacije, siguran sam da bismo prošli dalje. Sada je nezahvalno davati neke prognoze ne samo za nas nego i za druge. Ne znam je li bolje to što su se neki igrači zarazili pre takmičenja ili ovi što sada dolaze pa su zaraženi. Jedna od opcija bilo je i otkazivanje mada to nije rešenje - naglasio je Škrbić.

Prema njegovim mišljenju, srpska liga svake godine sve je kvalitetnija pa Crvena zvezda, Partizan i Metaloplastika žele da skinu neprikosnovenu Vojvodinu sa trona.

- Liga je jača svake godine. Vojvodina odskače po kvalitetu i organizaciji, vode je pravi ljudi, treneri su dobri, pravi dobre selekcije, šampion je poslednjih devet godina i dala je pokaznu vežbu svima ostalima, uključujući i nas iz Zvezde, gde sam od pre dva-tri meseca zajedno sa Nenadom Peruničićem. Motivisani smo da radom stignemo do njihovog nivoa. Prečice do vrha nema, već samo rad, rad i rad - poručio je Škrbić.

Proslavljeni pivot, koji je prije dvadesetak godina žario i palio svjetskim rukometom, s posebnom radošću priča o banjalučkom Borcu.

- Borac je sportsko-rukometna institucija. Ruko, ruko, rukomet Borac... je himna koju smo znali mi koji smo igrali u “Boriku”. Kada smo igrali u nekom drugom klubu, svi smo navijali za Borac koji je bio drugi klub. Recimo, igraš za Zvezdu, ali navijaš za Borac koji je institucija. Svima u klubu želim puno sreće, da traju i budu ono što su uvek bili - izvor igrača za reprezentaciju Srbije jer znam da se u Banjaluci rukomet i dalje voli, što moja generacija ne zaboravlja. Znam da nije po pravilima EHF-a, ali Borac bi trebalo da igra ligu Srbije - naglasio je Škrbić.

Poznanstvo sa Karijem

Škrbić je bio gost Svetislava Pešića na promocije njegove knjige “Moja igra, moj put”.

- Počastvovan sam što me Kari pozvao na promociju jer je on ljudska i sportska legenda. Bilo je zadovoljstvo čuti njegovo mišljenje kao i mišljenja drugih o njemu, što je velika lekcija za svakoga. Iako smo Vlade Divac, Dejan Bodiroga i ja bliski po godinama, oni su bili moji sportski idoli kada sam igrao i impozantno je sve ono što su osvojili. Sa Pešićem sam se upoznao kada je on bio trener Barselone, a ja igrao rukomet u istom klubu dok je i Dejan bio tamo. Trenirali smo od 10 do 12 sati, a oni od 12 do 14 pa smo se družili. Kari je bio trener u Valensiji, gde živim, pa nam je i to neka poveznica kako smo se našli i upoznali - rekao je Škrbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana