Borac prvi u redu čekanja

Milan Zubović
Borac prvi u redu čekanja

BANjALUKA - Košarkaški klub Borac prvi je u redu čekanja specijalne pozivnice za nastup u Drugoj ABA ligi iduće sezone, a dvije su opcije kako bi ona mogla da stigne na adresu Banjalučana.

Po prvom scenariju “crveno-plavi” će dobiti vajld kard ukoliko Primorska ne dostavi finansijske garancije da će završiti sezonu jer se nalazi u veoma velikim novčanim problemima, a Košarkaški savez Slovenije izbacio ih je u četvrti rang takmičenja jer nije dobio licencu. Uprava ekipe iz Kopra navodno čeka investitore iz Kine, ali je teško očekivati da višemjesečni problemi budu riješeni u narednih desetak dana. U tom slučaju mjesto Primorske popunio bi MZT, a Borac bi igrao umjesto Skopljanaca. Po drugom, Banjalučani će postati članovi Druge ABA lige ukoliko neki drugoligaš napusti takmičenje, a to bi vrlo lako mogao biti Lovćen, koji ima određenih problema. Primorskoj je ostavljen rok do sredine jula da dostavi novčane garancije, kada je na rasporedu nova sjednica Skupštine ABA lige i kada je zakazan žrijeb. Ujedno, svi klubovi Druge ABA lige do tada bi trebalo da potvrde svoj nastup jer ukoliko odustanu tokom sezone, čeka ih novčana kazna i zabrana nastupa u narednih pet sezona.

Banjalučani su bili među pet zainteresovanih klubova koji su dobili specijalne pozivnice za nastup u Drugoj ABA ligi nakon što je ona proširena sa 12 na 14 klubova. Prednost u odnosu na “crveno-plave” dobili su Podgorica, Studentski centar, takođe iz Podgorice, koji je razvojni tim Budućnosti, zemunska Mladost (razvojni tim Partizana) i Sloboda iz Tuzle. Iz “crveno-plavog” tabora nisu željeli da se oglašavaju jer nisu dobili nikakav zvaničan dopis od čelnika ABA lige pa ne žele da spekulišu o mogućem nastupu koji je više nego izgledan.

Ekipa koja je postala šampion Republike Srpske i stekla pravo nastupa u Ligi BiH iduće jeseni, nakon sedam godina izbivanja, poslata je na odmor i novo okupljanje zakazano je za kraj jula. Sa kakvim sastavom će trener Marko Šćekić započeti pripreme, zavisiće od takmičenja u kojima budu nastupali. Sigurno je da će biti potreban širi i kvalitetniji roster ako budu igrali u Drugoj ABA ligi, a prema nezvaničnim informacijama, već su uspostavljeni kontakti sa nekoliko igrača koji su zainteresovani da dođu u ekipu ukoliko ona bude igrala u drugom razredu na Jadranu.

Pregovori

Uprava trenutno pregovara sa igračima iz prošle sezone, dok je kapiten Nebojša Pavlović otišao u Francusku. Prema ranijim najavama, trebalo bi da dođe do saradnje sa Igokeom, koja bi poslala nekoliko igrača na pozajmicu, mada će o tome biti više riječi poslije naredne sjednice Skupštine ABA lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana