Srpski tornjevi bolji i od Amera

Ivan Dragičević
Srpski tornjevi bolji i od Amera

Banjaluka - Finale Svjetskog prvenstva u Kini između Srbije i SAD-a već je viđeno. Na papiru dvije najbolje reprezentacije koje su na prethodnom Mundobasketu i Olimpijskim igrama došle do kraja i sada važe za favorite, a koliko je težak put do završnice najbolje znaju sami igrači.

Srbija je protiv Amerikanaca igrala tri puta otkako je na klupi Aleksandar Đorđević. Dva puta je  “tim snova” bio ubjedljiv, a u grupnoj fazi turnira u Riju Bogdan Bogdanović je promašio trojku za produžetak. Amerika je i sada strašna, iako bez najboljih igrača Stefa Karija, Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta, ali sa Džejmsom Hardenom, Demijenom Lilardom, Si Džej Mekalumom i ostalima. Jasno je da je zvijezda Hjustona prva violina selekcije koju će voditi Greg Popovič. Ovakav sastav Amerike kod srpskih navijača samo je pojačao euforiju, pa dio nacije smatra da “orlovi” mogu ravnopravno da igraju protiv neprikosnovenih Amerikanaca. Uostalom, to misli i Dragan Milosavljević.

- Neću da pričam o finalu. Nikada nisam igrao sa Amerima, ne znam ni da li ću sada. Ova ekipa može lagano da igra sa svima - rekao je Milosavljević.

A čime raspolaže Đorđević? Otpisivanje Nemanje Nedovića i Nikole Kalinića dovelo je do toga da je Srbija ostala bez atletski najboljeg beka, koji, pitanje je koliko kompatibilan sa Milošem Teodosićem i Bogdanom Bogdanovićem, pa zašto da ne i sa Markom Gudurićem. Srbija u njima ima igrače koji kreiraju za sebe i druge, pa dok Bogdanović i Gudurić mogu da odigraju dobru odbranu, kapiten će u tom dijelu igre morati da se sakrije kao svih prethodnih godina. Zato Đorđević vjerovatno razmišlja da mu je potrebniji Milosavljević od Nedovića kao defanzivni specijalista koji i na drugoj strani terena može da doprinese bez da ima previše protagonizma sa loptom. Kalinić je trojka, koja dosta vremena provodi na poziciji krilnog centra, a u Fenerbahčeu je znao igrati i centra kada Željko Obradović potpuno spusti petorku. Imao je dobru sezonu i sigurno bi značio zbog svoje polivalentnosti. Kvalitet ekipe na niskom krilu sigurno neće opasti, jer je tu Vladimir Lučić. Bivši kapiten Partizana završio je treću sezonu u Bajernu gdje je bio jedan od najboljih igrača. Prema riječima sportskog direktora minhenskog kluba, Lučić je MVP svake ekipe zbog svega što radi na terenu. On je prava moderna trojka, ima solidan šut, sjajne fizičke predispozicije, igra iznad obruča što je veoma važno za današnju košarku. Donosi ekipi novi nivo atleticizma što je Đorđević želio da podigne odmah po dolasku na klupu nacionalnog tima. Pitanje je kojih 12 će selektor voditi u Kinu. Srbija je bez dileme najjača na poziciji centra. Prva opcija je najbolja petica svijeta Nikola Jokić. Prva zvijezda Denvera i najplaćeniji srpski košarkaš u istoriji izabran je u prvu NBA petorku i tu se priča o njemu završava. Pored njega je Boban Marjanović sa zavidnim NBA iskustvom i najbolji centar Evrolige Nikola Milutinov. Tu Srbija ima prednost protiv svih ekipa, sigurno i protiv Amerike. Vjerovatno će Đorđević u nekim momentima “upariti” dva od tri centra zajedno u petorci, a ono što je sjajno, je što sva trojica odlično distribuiraju loptu.

Ponovo je najslabija konkurencija na krilnom centru. Nemanja Bjelica je nedodirljiv, a Milan Mačvan nespreman za veliko takmičenje. Da li će Đorđević ponovo ići sa Stefanom Birčevićem, ili će povesti samo košarkaša Sakramenta, pa njegove minute odmora popunjavati spuštanjem Jokića na četiri ili podizanjem Lučića ili možda Marka Simonovića (op. a. ako bude bio među 12) poziciju više. Utisak je da su Teodosić, Stefan Jović i Vasilije Micić sigurni na kecu, Bogdanović na poziciji beka šutera, a sve ostalo su slatke muke selektora kojem neće biti lako da odluči sa kojih 12 napada medalju u Kini.

Prvi šešir za EP

Košarkaška reprezentacija Srbije nalazi se u prvom šeširu pred žrijeb za kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo (22. jul). U kvalifikacijama će učestvovati 32 reprezentacije, koje će biti podijeljene u osam grupa, a “orlovi” su u prvom šeširu zajedno sa Španijom, Francuskom i Litvanijom. U šestom šeširu je BiH i Sjeverna Makedonija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana