Počinje nova sezona ABA lige: “Vječiti” favoriti, Igokea moguće iznenađenje

Priredio: Milan Zubović
Počinje nova sezona ABA lige: “Vječiti” favoriti, Igokea moguće iznenađenje

BANjALUKA - Utakmicom Zadra i Studentskog centra, koja je na rasporedu večeras od 18 časova, počeće 22 sezona ABA lige.

Već po običaju četiri kluba ulaze sa najvišim ambicijama, dok će nekoliko ostalih vrebati šansu iz prikrajka. Već sada je jasno da će biti dosta gužve na dnu u borbi za opstanak. Takmičenje će ove sezone doživjeti određene promjene koje bi trebalo da donesu dodatnu draž.

Aktuelni šampion Crvena zvezda izjednačila se sa Partizanom po broju titula (šest) i definitivno je prvi favorit dok u sezonu ulazi sa dosta izmijenjenim timom i novim trenerom. Najtrofejnijeg stručnjaka u istoriji “crveno-bijelih” Dejana Radonjića zamijenio je Vladimir Jovanović koji je na Mali Kalemegdan doveo Nemanju Nedovića, Dalibora Ilića, Filipa Petruševa, Hasana Martina, Džona Holanda, Bena Bentila, Džejlena Adamsa i Miroslava Raduljicu. Ostao je bez Nikole Kalinića, Dejana Davidovca, Nejta Voltersa, Ostina Holinsa, Maika Cirbesa i Arona Vajta, a Marko Simonović je iz patika uskočio u odijelo, pa će biti njegov prvi pomoćnik. Uz to najavljuje se i povratak Stefana Jovića. Širok roster pun iskusnih igrača kao i mladih lavova spremnih za dokazivanje obećavaju veliku borbu za novi šampionski prsten.

Tradicionalno najveći rival je Partizan koji nije bio toliko aktivan u prelaznom roku i njegova najveća snaga je na klupi gdje sjedi Željko Obradović. Otišli su Rodions Kuruks, Nemanja Dangubić, Dalas Mur, Rade Zagorac i Dušan Miletić, a stigli Danilo Anđušić, Dante Eksum, Džejms Naneli i Janis Papapetru. Uz starosjedioce Aleksu Avramovića, Alena Smailagića, Kevina Pantera, Zeka Ledeja... biće velika prijetnja šampionu mada je pitanje koliko će moći da izdrže izazove na dva fronta jer se vraćaju u Evroligu nakon osam godina.

Budućnost je napravila veliku rekonstrukciju tima i na klupi je Vlada Jovanović koji zna kako se osvajaju titule, jer je sa Partizanom bio prvak regionalnog takmičenja. Jak domaći teren biće prednost Podgoričana koji su tokom ljeta angažovali Kamerona Rejnoldsa, Fila Buta, Tre Bel-Hajnsa, Aleksu Ilića, Aleksandara Lazića, Alfu Kabu i Arona Vajta sa kojima bi trebalo da se umiješaju u borbu za finale.

Dosta igrača napustilo je Cedevita Olimpiju i odlasci Jake Blažiča, Zeka Ogasta, Džejkoba Pulena i Melvina Edžima dosta će se osjetiti. S druge strane, ekipu koju predvodi Jurica Golemac pojačali su Jan Kosi, Amar Alibegović, Karlo Matković, Džoš Adams i Marko Jeremić koji mogu da im donesu polufinale.

Igokea je definitivno prvo ime među klubovima koji bi mogli da iznenade iako eventualni plasman ekipe iz Republike Srpske među četiri najbolja tima na Jadranu ne bi predstavljao toliko iznenađenje jer posljednje dvije sezone četa trenera Dragana Bajića sjajno igra i stizala je do plej-ofa. Bajića najviše brinu povrede plejmejkera koji nisu odradili kompletne pripreme pa će se morati da se uigravaju tokom utakmica. Ostao je gro ekipe iz prošle sezone predvođen Markom Jošilom, Antabijom Volerom, Darkom Talićem i Dešnom Stivensom, a stiglo je nekoliko kvalitetnih pojačanja poput Kendrika Reja, Marija Nakića i Brajanta Kraforda dok će mlađi igrači Kosta Kondić, Srđan Bošković i Ognjen Radošić dobiti priliku da se pokažu u ABA ligi, ali i Ligi šampiona.

Malo je nedostajalo da i FMP zaigra u Ligi šampiona, ali je poklekao u finalu kvalifikacija protiv Baken Bersa tako da će dosta pojačani tim biti orijentisan na regionalno takmičenje i lako bi mogao da se umiješa u borbu za jedno od mjesta u vrhu tabele. Svoju šansu iz prikrajka vreba i mladi tim Mege koji i dalje ima istu politiku - rezultat nije toliko bitan već je razvoj igrač u prvom planu. Umjesto Vlade Jovanovića ekipu će trenirati mladi stručnjak Marko Barać koji je protekle dvije sezone bio pomoćnik Bajiću u Igokei.

Pred ovu sezonu malo je izmijenjen sistem takmičenja u završnici pa će prvih osam ekipa sa tabele nastupiti u plej-ofu umjesto dosadašnjih šest ekipa što otvara veću borbu mnogo više ekipa za što bolji plasman. Svoje mjesto među osam najboljih tražiće Borac, Mornar i Studentski centar dok će Cibona, Split, Zadar i povratnik u takmičenje MZT voditi brigu oko opstanka. Hrvatske klubove, prije svih Cibonu, godinama trese kriza i jedno vrijeme su htjeli da odustanu od ABA lige i zaigraju u Alpe Adrija kupu kojeg čine klubovi iz Austrije, Slovenije, Slovačke, Poljske i Češke.

Prvo kolo

Parovi prvog kola, petak: Zadar - Studentski centar (18). Subota: Igokea - Mornar (16), Crvena zvezda - MZT (20). Nedjelja: Cibona - Partizan (17), Budućnost - Split (19), Cedevita Olimpija - Borac (21). Ponedjeljak: FMP - Mega (18).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana