Nemanja Matić - tihi heroj modernog fudbala

Dejan Marić
Nemanja Matić - tihi heroj modernog fudbala

MANČESTER - Upornost, inat, vjera u sebe, neosporan kvalitet i odbijanje da se preda kada je sve protiv njega, učinili su Nemanju Matića jednim od najboljih veznih fudbalera planete. Put do zvijezda nerijetko je bio posut trnjem, što daje poseban šmek priči o srpskom asu iz Mančester junajteda.

Matić danas igra najbolji fudbal u karijeri. Znalački diriguje igrom velikana sa “Old Traforda”. Hvalospjevi se nižu kao na traci, a kada vas konstantno hvali vaš trener, onda je to znak da svoj posao stvarno radite dobro. Ono što Nemanja daje Junajtedu najbolje je oslikano u opisu na zvaničnom sajtu “crvenih đavola”.

- Matić je definicija tihog heroja u modernom fudbalu, tip igrača koji tim čini jačim, sa minimum drame, ali sa maksimalnom efikasnošću - navodi se na sajtu.

Sam Nemanja je i te kako zadovoljan i srećan. Na terenu uživa, igra briljantno, a činjenica da je u žiži mu prija.

- Ako je Ole rekao da igram dobro, onda je tako. Trener mi vjeruje i hvala mu na tome. Ne znam da li je ovo moja najbolja forma ikada, ali znam da svaki dan pokušavam da napredujem i ekipi donesem nešto novo. Fizički se osjećam sjajno. Igram sa mnogo samopouzdanja. To je jako važno - izjavio je Matić za klupsku televiziju.

Dugonogi vezista živi bajku na “Old Trafordu”, međutim, tokom karijere nije sve bilo bajkovito. I kada god je nailazio na prepreku, pronalazio je način da je preskoči.

Za “bubamarom” je počeo da trči u rodnom Vrelu. Potom je s uspjehom nastupao za Obrenovac 1905, nakon čega mu se ostvario dječački san, da pređe u Crvenu zvezdu. Crveno-bijeli dres nosio je četiri sezone, da bi ga odgovorni na “Marakani” proglasili nedovoljno talentovanim. Čak se oprobao i u Partizanu. Ni kratka epizoda u Humskoj, pak, nije bila dovoljna da pokaže koliko vrijedi.

Matić je, sa svega 16 godina, došao na raskrsnicu. Jedan put je vodio u predaju, a drugi je bio zaobilaznica. Odabrao je drugu opciju i preko Jedinstva iz Uba i Kolubare stigao do Košica. Epizoda u Slovačkoj za neke bi bila samo utješna nagrada, ali za njega je bila odskočna daska. Tokom dvije sezone za “žuto-plave” je odigrao 70 utakmica, skrenuo pažnju velikana, među kojima je bio i Čelzi, koji ga je potpisao za 1,67 miliona evra. Činilo se tada da je Matić konačno uspio. “Plavci” su ga prvo poslali na kaljenje u Vitese i, kada se očekivalo da dobije priliku na “Stamford Bridžu”, sudbina se još jednom poigrala sa njim. Morao je opet da bira zaobilaznicu, te je avanturu nastavio u dresu slavne Benfike.

U Lisabonu se vrlo brzo izborio za mjesto pod suncem. Među “orlovima” ne samo da je igrao dobro, nego je dominirao, natjeravši čelnike Čelzija da priznaju grešku. “Plavci” su ga prodali za pet miliona evra, a dvije i po godine kasnije otkupili za pet puta veću sumu. Očekivanja je opravdao, osvojio dvije titule i Liga kup, prije nego li ga je put odveo u crveni dio Mančestera.

U prve dvije sezone bio je standardan, ali je tokom aktuelne kampanje pao u drugi plan. Mladi Skot Mektominej sve češće je dobijao šansu. Minutažu je morao da dijeli i sa Fredom. I sve je “mirisalo” na rastanak. Mediji su čak spekulisali da je prelazak u Inter gotova stvar.

A onda je Srbin, iz inata, opet dokazao da je potcijenjen. Kako je sam otkrio, ćutio je, trpio, vrijedno trenirao i čekao šansu. A kada ju je dočekao, objeručke ju je prihvatio. Izborio se za mjesto u prvom timu u kojem, zajedno sa Polom Pogbom i Brunom Fernandešom čini triling vezista. I dok su Francuz i Portugalac tu da poberu lovorike, Nemanja iza njihovih leđa odrađuje lavovski defanzivni posao.

I ne samo to, na meču protiv Brajtona odigranim u utorak bio je začetnik sjajne akcije koju je golom krunisao Fernandeš. Bruno je bio u žiži, međutim, novo vrhunskog izdanje srpskog asa nije prošlo neopaženo.

- Svi pričaju o Pogbi i Fernandešu. Ali šta je sa Matićem? Za mene je on bio igrač utakmice - poentirao je nekadašnji as Junajteda Patris Evra.

Slično je bilo i na posljednjem meču sa Bornmutom (5:2) na kojem je srpski as sjajno čuvao leđa razigranom Pogbi i Fernandešu, a Junajted propustio priliku da do vrha napuni mrežu gostiju. Ipak, nova pobjeda oraspoložila je navijače, koji su euforičniji nego ikad u postfergusonovoj eri. Sa Matićem u timu!

Humanista

Nemanja Matić nije samo veliki fudbaler, nego i veliki čovjek. Svoju humanost je iskazivao i i dalje iskazuje u mnogim akcijama, ali o tome ne želi da priča. Kada je dječak Dušan Todorović morao na liječenje u Barselonu, na računu je nedostajala 71.000 evra. Matić je tada reagovao i uplatio potreban novac. Svaki put kada dođe u rodno Vrelo, Nemanja obiđe prodavnice i uplati sve dugove lokalnih mještana. On je pomogao i u obnavljanju lokalne crkve, stadiona... A to je samo dio humanitarnog rada za koji javnost zna.

Defanzivni zid

Ovosezonska statistika savršeno oslikava Matićev doprinos odbrani Mančestera. Naime, “crveni đavoli” su tokom ove kampanje bez Srbina  odigrali 25 utakmica i u samo njih šest su sačuvali mrežu. A kada je Nemanja na terenu, Junajtedov defanzivni zid je gotovo neprobojan - od 23 susreta mreža je ostala netaknuta u čak 16 navrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana