Miroslav Berić kao igrač i funkcioner sarađivao sa Dušanom Ivkovićem: Moj košarkaški ćale

M.Z.
Miroslav Berić kao igrač i funkcioner sarađivao sa Dušanom Ivkovićem: Moj košarkaški ćale

BEOGRAD - Miroslav Berić jedan je od rijetkih koji je sa Dušanom Ivkovićem sarađivao kao igrač i kao funkcioner.

Pod njegovim vođstvom osvojio je zlatnu medalju na EP 1995. godine, dok je od 2008. do 2011 obavljao ulogu tim menadžera selekcije Srbije.

- Reći nekoliko rečenica o Dudi je nemoguće jer njegova zaostavština nadilazi sve košarkaške granice. Imao sam tu sreću da sarađujemo u dva navrata. Bio je jedan takav mag, imao je znanje i snagu da skupi reprezentaciju tokom ratnih dešavanja devedesetih godina te iz nje izvuče maksimum. Pripreme za EP u Atini su bile najkraće u istoriji i trajale su samo mesec, s tim što su neki dolazili sedmi, deseti ili 12. dan, zavisno od toga kako su im se završavala prvenstva. On je uspeo sve da nas skupi i da stignemo do zlata za nezapamćenu radost i svih građana i celog naroda. Bilo je velikih uspeha i posle, ali taj je utkan u sve pore mlađih generacija i nikada neće otići u zaborav. Njemu je to bilo treće EP koje je osvojio bez poraza - izjavio je Berić za “Glas Srpske”.

Priznao je da ga je po završetku igračke karijere iznenadio Ivkovićev poziv da bude tim menadžer reprezentacije.

- Nakon lošeg nastupa na EP 2007. skupila se nova generacija s ciljem da vrati reprezentaciju na mesto koje joj pripada. Ekipa je bila u rasulu i samo je Duda mogao da je sabere jer niko osim njega nije mogao to da uradi. U tom trenutku mogao je da bira klub u kojem će raditi, ali se vratio u Srbiju, krenuo od nule, borio se u kvalifikacijama. Uz njega sam stasavao kao igrač i košarkaški radnik. Bili smo najbliži saradnici koji su se čuli skoro svaki dan. Bio mi je kao košarkaški ćale. Sve što je govorio ostaje večno i hvala mu za sve čemu me naučio kao igrača i kao direktora. Bio je šmeker starog beogradskog kova kakvih više nema. Jako obrazovan i s njim se moglo pričati o svemu - jednostavno legenda - naglasio je Berić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana