Ljubiša Tumbaković o eventualnoj grupi na Evropskom prvenstvu: Prvo skoči pa reci hop

Agencije
Ljubiša Tumbaković o eventualnoj grupi na Evropskom prvenstvu: Prvo skoči pa reci hop

BEOGRAD - Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković oprezan je u ocjenjivanju moguće grupe na Evropskom prvenstvu sa Engleskom, Hrvatskom i Češkom, svjestan da je do tih utakmica dug i težak put.

Kao što je poznato, “orlovi” nisu uspjeli da kroz kvalifikacije izbore mjesto među 24 najbolje evropske selekcije, ali imaju popravni u plej-ofu Lige nacija.     Zato je prirodno da su sve Tumbakovićeve misli usmjerene ka utakmici sa Norveškom koja je na programu 26. marta u gostima, a u slučaju eventualne pobjede četiri dana kasnije i duel sa Škotskom ili Izraelom pred domaćim navijačima. 

- Prvo skoči pa reci hop. Moramo da prođemo baraž da bismo pričali o bilo čemu drugom. U grupi u koju mi možemo da upadnemo favorit je Engleska - prvi je Tumbakovićev komentar.

Zatim je prokomentarisao i ostale grupe, a svakako se po jačini i atraktivnosti izdvaja grupa F.
- Mislim da je kvalitet ravnomerno raspoređen, pa će biti dobrih i uzbudljivih utakmica. Možda se izdvaja grupa u kojoj su Portugalci, Francuzi i Nemci, ali uvek se jedna tako formira da privuče najviše pažnje - rekao je Tumbaković.

Pod pretpostavkom da se “orlovi” plasiraju prvu utakmicu igraće protiv Češke u Glazgovu 14. juna, onda bi uslijedio meč sa Englezima na “Vembliju” 19. juna, a na kraju i okršaj sa Hrvatima (23. jun, Glazgov).

Potencijalni rivali sve su samo ne laki, a čini se da sve selekcije imaju kontinuitet i jasniji sistem od Srbije. Česi su proces stvaranja nove generacije povjerili Jaroslavu Šilaviju i za sada im dobro ide. Uspjeli su da prođu grupu u kojoj su takođe igrali sa Englezima i dobili ih u Pragu, a plasman su ovjerili poslije trijumfa nad selekcijom takozvanog Kosova.

Geret Sautgejt već godinama pravi dobar posao na klupi Engleske koja je sada sa pravom kandidat za odlazak do samog kraja na svim velikim takmičenjima, dok su Hrvati iskoristili pozitivan talas osvajanjem srebra na Svjetskom prvenstvu i bez većih problema prošli kvalifikacije. 

Međutim, Tumbaković je podvukao da je prioritet Norveška protiv koje neće biti nimalo lako jer naročito ukoliko mladi Erling Haland nastavi da igra u ovakvoj formi.

Fantastične partije u Ligi šampiona u dresu Salcburga stavile su do znanja ko će biti glavna prijetnja golu Marka Dmitrovića, a srpski golman već je upoznao Martina Odegarda koji mu je dao gol u meču Real Sosijedada i Eibara.

Evropsko prvenstvo po prvi put biće igrano u 12 zemalja “Starog kontinenta” od 12. juna do 12. jula sljedeće godine. Domaćini su: Baku, Sankt Peterburg, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Minhen, Rim, Amsterdam, London, Glazgov, Dablin i Bilbao. Polufinalne i finalna utakmica biće igrane na “Vembliju” 12. jula 2020, a šampionat će otvoriti Italija i Turska u Rimu. 
 

 

Grupa A (Rim, Baku)
Turska, Italija, Vels, Švajcarska

Grupa B (Sankt Peterburg, Kopenhagen) 
Danska, Finska, Belgija, Rusija

Grupa C (Amsterdam, Bukurešt) 
Ukrajina, Holandija, Austrija, baraž Liga D*

Grupa D (London, Glazgov)
Engleska, Hrvatska, baraž Liga C*, Češka

Grupa E (Bilbao, Dablin)
Španija, Švedska, Poljska, baraž Liga B*

Grupa F (Minhen, Budimpešta) 
Portugalija, baraž Liga A*, Francuska, Njemačka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana