Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde u sjajnom raspoloženju dočekuju vječiti boj: Derbi u savršenom trenutku

G.S.
Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde u sjajnom raspoloženju dočekuju vječiti boj: Derbi u savršenom trenutku

BEOGRAD - Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde pobjedama nad Anortozisom i Bragom napravili su sjajnu uvertiru pred 165. međusobni okršaj koji je zakazan za nedjelju, od 18 časova.

Beogradski rivali u pravo vrijeme su dostigli optimalnu formu, izborili jesen na velikoj sceni, potom trijumfalno počeli evropsku avanturu i nagovijestili da bi nedjeljni derbi mogao biti istinski spektakl.

Svetkovina srpskog fudbala ovog puta igraće se u Humskoj. “Crno-bijeli” će biti u poziciji izazivača i, bez sumnje, imaće šta da pokažu. Uostalom, jedini su tim srpske elite koji je u prvih sedam rundi ostvario maksimalan učinak pa sa trona trenutno gleda konkurenciju.

Podatak da su učenici Aleksandra Stanojevića postigli 25 i primili samo dva gola jasno oslikava njihovu snagu na oba kraja terena. Nju su u četvrtak naveče osjetili igrači Anortozisa, koji su u prvom kolu Lige konferencije rutinski savladani sa 2:0.

Ako se na sve ovo doda činjenica da “parni valjak” već četiri sezone Zvezdi gleda u leđa, onda ne treba sumnjati da će domaći igrači na teren izaći sa motivom “do neba”.

- Igraćemo na našem stadionu, pred našim navijačima pa nam ne preostaje ništa drugo nego da pobedimo - optimista je kapiten Lazar Marković.

Trijumf na Kipru dodatno je podigao samopouzdanje i “zapalio” atmosferu u svlačionici. Posebno zadovoljan je novajlija Kvinsi Menig, koji je u evropskom debiju postigao prvenac u crno-bijelom dresu.

- Moj debi u Evropi nije mogao biti ljepši. Najvažnije je da smo pobijedili, ali srećan sam i zbog gola. Sada se okrećemo Zvezdi. Otkako sam došao, stalno slušam o derbiju. Sad ću konačno vidjeti šta je to - nestrpljiv je Menig.

Ono što donekle remeti planove treneru Stanojeviću je povrede možda i najboljeg igrača Partizana ove jeseni, Rikarda Gomeša.

- Zabrinuo nas je, igrao je povređen posle jednog starta. Ima problem sa zglobom, videćemo kakva je situacija - nada se Stanojević.

I “crveno-bijeli” imaju razloga da “pucaju” na pobjedu. Četa Dejana Stankovića jeste nešto “sporija” ušla u kampanju, “prosula” je dva boda u prvenstvu, a na putu ka Ligi šampiona ju je zaustavio Šerif. Pa ipak, “fleke” su izvađene dvostrukim slavljem protiv Kluža i vizom za Ligu Evrope, koja je otvorena pobjedom nad Bragom (2:1).

- Vrlo bitna utakmica za nas i odličan rezultat. Prvo kolo u Ligi Evrope i prvi trijumf. Ovo je tek početak takmičenja, ništa nije gotovo, ali ovaj pristup je jedini pravi i samo treba ovako da nastavimo - jasna je poruka Aleksandra Kataija pred derbi.

U sličnom tonu je govorio i Miloš Degenek, koji sa Aleksandrom Dragovićem stvara sve čvršći defanzivni bedem.

- Pokazali smo da smo prava ekipa i da ne menjamo filozofiju ko god da nam je rival. Ovo je pravi početak i znak da treba ovako da nastavimo. Nije bitno šta nas čeka u nedelju, već i u sredu, i za deset dana... Svaka utakmica je važna i fudbal se igra do 25. maja.

Mirko Ivanić je protiv portugalskog sastava “uzorao” teren i, kako je sam otkrio, po prvi put imao grčeve u oba lista. Međutim, ne sumnja da će svi biti spremni za Partizan.

- Ostvarili smo vrlo važnu pobedu. Treba da brzo saberemo utiske i što bolje se pripremimo za večiti derbi - zaključio je Ivanić.

“Zacementirana” 12. pozicija

Pobjede Zvezde i Partizana na početku jesenjeg internacionalnog puta dodatno su učvrstile poziciju srpskih klubova na UEFA listi. Iako je Srbija zadržala 12. poziciju, napravila je značajan korak ka drugom mjestu u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Nacionalni koeficijent je uvećan za jedan bod i sa sumom od 27.875 srpski klubovi su napravili veliki iskorak. Dvostruku važnost imala je pobjeda “crno-bijelih” na Kipru, imajući u vidu da upravo ta država zauzima 16. mjesto, prvo ispod “crte” koja dijeli zemlje sa dva ili više klubova u kvalifikacijama za Ligu šampiona od onih sa jednim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana