Zvijezde gube kineske milione

Ivan Dragičević
Zvijezde gube kineske milione

LOS ANĐELES - Društvene mreže odavno su najmoćnije medijsko sredstvo, ali posjeduju i onu drugu stranu. Osjetio je to na svojoj koži generalni menadžer NBA tima Hjuston Roketsa Deril Mori.

Nepromišljen tvit sa političkom stavom u kojem podržava borbu za nezavisnost Hongkonga, ne samo da je doveo do gnjeva kineskog naroda prema njemu, već je Mori proizveo alarmantne posljedice po svoj tim, ligu, a metastaziralo je i na igrače kao individue.

Kinezi su zamjerili Moriju, a možda još više komesaru NBA lige Adamu Silveru. Podržao je slobodu govora prvog operativca Hjuston što se nikako nije dopalo Kinezima.

A Kina, kao najmnogoljudnija zemlja, samim tim je i najveće tržište NBA lige van američkog kontinenta. Informacije kažu da je u toj zemlji prošle sezone bilo pola miliona pretplata za onlajn gledanje utakmice. Novac koji NBA dobija sa ovog tržišta je enorman, a od 4. oktobra i Morijevog tvita restrikcije su sve veće. 

Mnogi nisu željeli da komentarišu slučaj smatrajući da je tako pametnije. NBA liga je zakazala i na polju “kriznog komuniciranja”, a prve zvijezde, poput Džejmsa Hardena i Rasela Vestbruka, pokušale su da izvade stvar i nisu uspjele. Timovi se pripremaju na smanjeni budžet od naredne sezone. Takozvani “seleri kep” mogao bi da bude do 15 odsto manji, što bi potpuno poremetilo projekcije koje liga ima.

To je direktan uticaj na timove, jer znamo kakvi su ugovori potpisivani posljednjih sezona, pojedini igrači prebacili su granicu od 200 miliona dolara.

Posljednja refleksija ovog problema je individualna šteta koju trpe igrači. Konkretno, primjer Lebrona Džejmsa, kao najveće košarkaške zvijezde na planeti.

Košarkaš Los Anđeles Lejkersa tokom posjete Kini imao je zakazane promotivne i marketinške obaveze, koje su istog momenta otkazane. Tako su njegovi sponzori i on ostali bez velikog kolača, a jedan igrač Lejkersa izgubio je ugovor vrijedan milion dolara. Isto tako, utakmica u Šangaju između Lejkersa i Bruklin Netsa odigrana je bez reklama, sponzorskih oglasa i nije bila medijski ispraćena.

- Ne želim više da govorim o situaciji sa Kinom. Rekao sam već šta mislim i ovo je posljednji put da pričam o toj temi. Mislim da čovjek nije bio upućen u problem. Nekorektno je prema mojim saigračima da pričamo o tome. Koncentrisan sam na pripreme za sezonu koja ubrzo počinje - rekao je Džejms.

Kineski brendovi “Anta” i “Li Ning” otkazali su partnerstvo NBA ligi, a kako su brojni igrači pod ugovorom sa ovim proizvođačima sportske opreme, u prvom redu Klej Tompson, Si Džej Mekalum, Gordon Hejvord pa i penzionisani Dvejn Vejd, jasno je da i oni ispaštaju.

Hjuston, koji je do sada bio najpopularniji tim u Kini, sve zbog najveće tamošnje košarkaške zvijezde Jao Minga, sada je potpuno zabranjen.

Fanovi koji su se pretplatili na utakmice Roketsa, mogli su da izaberu neku drugu ekipu, a vlasnik Tilman Fertita prijaviće gubitak od 25 miliona evra zahvaljujući demokratskom stavu svog generalnog menadžera.

Prema onoj narodnoj, Fertita bi Moriju mogao da savjetuje, “prvo skoči pa reci hop”, ali sada je kasno za kajanje.

 

Kineska liga

Košarka u Kini uglavnom zavisi od američkih košarkaša koji su posljednjih godina birali ovu zemlju prije dolaska u Evroligu ili neko drugo evropsko takmičenje.

Sada se postavlja pitanje da li će se tamošnji klubovi i dalje oslanjati na Amerikance koji su dobila veliki novac za nastup u slabašnoj ligi. Nastup u kineskoj ligi bio je dozvoljen dvojici stranaca koji ne mogu da budu zajedno na parketu u prvoj i posljednjoj četvrtini. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana