Španci spiskali milijardu evra

Ivan Dragičević
Španci spiskali milijardu evra

Banjaluka - Prvi put u istoriji klubovi španske La lige potrošili su više od milijardu evra na transfere tokom prelaznog roka. To je bilo sasvim dovoljno da prestignu engleske timove na vrhu liste najvećih trošadžija ovog ljeta.

Godinama su Englezi bili nedodirljivi. Ulazak stranog kapitala u ostrvski fudbal, prije svih jačanje Čelzija i Mančester sitija dovelo je do superiornosti Engleza na tržištu igrača. Takođe, veliku ulogu igraju marketinška i televizijska prava, te snaga Fudbalske asocijacija Engleske, koja i dalje privlači najviše novca. Koliko god Španci napredovali u tom aspektu, Englezi su i dalje na vrhu. Pa dovoljan je podatak koliki novac dobiju klubovi koji iz Čempionšipa ulaze u Premijer ligu. Ali, neke stvari su se promijenile. Real i Barselona uvijek prave ogromne transfere. “Kraljevski” klub nije mnogo mijenjao tim prethodnih godina, jer ekipa koja donosi rezultat je najbolja ekipa. Real je osvojio tri uzastopne Lige šampiona, ali tada je došlo do zasićenja pa je Zinedinu Zidanu bilo jasno da četvrtu godinu u nizu ne mogu da ponove takav rezultat. Otišao je sa klupe, ali se vratio pred kraj sezone, da napravi novi tim. Tako je Real potrošio 300 miliona evra u stvaranje tima, najviše na Edena Azara, a 60 miliona evra otišlo je na račun Ajntrahta za najskupljeg srpskog fudbalera svih vremena Luku Jovića, bar dok se ne ozvaniči transfer Sergeja Milinkovića-Savića.

Granice je probio Atletiko Madrid. “Jorgandžije” su uvijek pravile velike transfere, ali prodajom fudbalera. Doduše, znali su da plate veliko obeštećenje, ali nikada ni za jednog fudbalera nisu dali 126 miliona evra kao za Žoaa Feliksa koji je stigao iz Benfike. Dati toliki novac za tinejdžera koji iza sebe ima samo jednu pravu sezonu je poprilično iznenađenje, ali je Dijego Simeone u njemu vidio ono nešto što je izgubio odlaskom Antoana Grizmana. Klub su napustili i Lukas Ernandez i Rodri i to za 150 miliona evra kombinovano, pa se može reći da Atletiko nije potrošio mnogo, već da je uložio zarađeno.

Mnogi će se iznenaditi, ali Barselona je klub koji je potrošio najviše novca na pojačanja u prethodnih nekoliko godina. Poslije Filipea Kutinja i Osmana Dembelea, Katalonci su ponovo ostvarili transfer veći od 100 miliona evra. Pomenuti Grizman je konačno stigao na “Nou kamp”. Barselona se otvorila i za dolazak najtalentovanijeg veznog fudbalera na planeti Frenkija de Jonga, a na račun Ajaksa uplaćeno je 75 miliona evra. Prelazni rok još nije završen. Rashodi španskih klubova mogli bi ekstremno da narastu, jer Barselona i Nejmar rade na povratku Brazilca u Kataloniju. Za takvu saradnju, klub će morati da plati ogromnu svotu, ali opet, sigurno manju od one za koju su prodali Nejmara u PSŽ.

Pored Atletika, istorijski prelazni rok imala je i Sevilja. Sportski direktor Monći, odmakao se od svoje filozofije “kupuj jeftino, prodaj papreno” pa su Andalužani potrošili više od 100 miliona evra, što nikada do sada nisu uradili. Ni gradski rival Betis nije bez ambicija, to pokazuje dolazak Nabila Fekira iz Liona. Francuza su lani detalji dijelili od Liverpula, a sada će nositi dres Betisa.

Sa druge strane, najuspješnija sezona u istoriji engleskog fudbala vjerovatno je uticala na najbogatije klubove da ne mijenjaju timove u velikoj mjeri. Engleska finala u Ligi šampiona i Ligi Evrope označila su kraj dominacije Španaca u evropskim takmičenjima. To je bez dileme dovelo i do pomjeranja na tržištu. Nijedan engleski klub nije bio agresivan sa pojačanjima. Mančester siti, kao i uvijek, napravi neku veliku kupovinu. Otkako je došao Pep Gvardiola, “građani” su najviše novca potrošili na defanzivne fudbalere. Tako su i ovog ljeta slali izdašne ponude za štopera Lestera Herija Mekgvajera. Osim Rodrija, i povratka Anđelina iz PSV-a, Mančester siti nije više kupovao. Čelzi i Liverpul su do sada bez bilo kakvih pomjeranja, dok je Mančester junajted predstavio samo Van Bisaku iz Kristal Palasa. Iako svaki dan dolaze razne priče iz tabora “đavola”, zvanično se ništa ne dešava. Čeka se ozvaničenje transfera Milinkovića-Savića, eventualni odlazak Pola Pogbe i Romelua Lukakua, ali utisak je da Junajted neće biti kvalitetniji nego prethodne sezone. Arsenalovo najveće pojačanje je Dani Sebaljos koji je došao na pozajmicu iz Reala, dok je Totenhem ponovo štedljiv. Tanguj Ndombele je jedino zvučno ime koje je stiglo u londonski klub. Kada bi vas neko pitao koji engleski klub je potrošio najviše novca, sigurno ne biste rekli Aston Vila, ali tako je. “Vilijani” su uložili nepunih 128 miliona evra, nešto slično kao Fulam prošle sezone, ali se u Birmingemu nadaju  da neće proći isto kao “kotidžersi”. Aston Vila je samim tim na petom mjestu u Evropi po potrošnji iza Reala, Atletika, Barselone i Juventusa.

 

Najviše potrošili

1. Real M. 303

2. Atletiko M. 243,5

3. Barselona 237

4. Juventus 151,5

5. Aston Vila 127,9

6. Borusija D. 127,5

7. Sevilja 124

8. Bajern 118

9. Roma 98

10. Mančester siti 90

*cifre izražene u milionima evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana