Aleksandar Atanasijević: Kovač je pomalo ludo verovao u nas

Dušan Repija
Aleksandar Atanasijević: Kovač je pomalo ludo verovao u nas

Beograd - Selektor Slobodan Kovač je pomalo ludo verovao u nas od trenutka kada smo došli na pripreme, pa i onda kada nije išlo najbolje u toku utakmica.

Uvek je ponavljao da imamo kvalitet i znanje da odemo do samog kraja i na kraju smo ga poslušali. Ovo zlato je ogroman uspeh, s obzirom na to u kakvom smo raspoloženju bili posle neuspeha u Bariju.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” korektor selekcije Srbije koja je pobjedom protiv Slovenije stigla do trećeg najsjajnijeg odličja na evropskim prvenstvima.

- Da se razumemo, ne želim da pričam loše o bivšem selektoru Nikoli Grbiću, ali je Kovač nešto promenio. Neverovatna energija koju poseduje i kojom vas zarazi samo kada ga gledate kako skače kraj terena izvlačila je iz svakog od nas ono najbolje. Bacali smo se za svaku loptu i naplatili neverovatan rad, trud i odricanje - rekao je Atanasijević.

Glas: Sigurno ima nešto i do vas, jer devet pobjeda u isto toliko mečeva ne može da ostvari selekcija koja nema kvalitet?
Atanasijević: Naravno. Znamo mi da posedujemo kvalitet, igramo u najboljim timovima sveta i godinama smo u samom vrhu. Ali nije bilo lako posle neuspeha na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Ostavilo je traga na samopouzdanje i psihu. Tu je selektor odradio ogroman posao. Pričao je sa svakim od nas, bodrio i verovao. Malo je promenio i taktičku pripremu meča i sve je na kraju ispalo kako nismo mogli ni da zamislimo.

Glas: Kako ste proslavili zlato? Ili tek trebate da ga proslavite?
Atanasijević: Nismo imali previše vremena jer smo rano imali let za Beograd. Sam doček na aerodromu bio je fenomenalan, a potom i prijemi kod predsednika Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji nam je uručio diplomatske pasoše... Na kraju, naravno, balkon. Imao sam priliku da izađem pred hiljade ljudi još 2011. godine, ali tada nas trojica iz sadašnjeg tima nismo bili u glavnim ulogama. Sada je mnogo drugačije.

Glas: Ova generacija navikla je da utišava dvorane. Poljska je pala pred 70.000 navijača, Italija i Francuska pred 15.000 i sudija. Ispada da najbolje igrate kada su svi protiv nas?
Atanasijević: Teren je uvek istih dimenzija i on je jedino merilo, ali ja lično više volim kada svi navijaju za rivala. Dovoljno smo iskusni da ne pokleknemo pred takvom atmosferom. Što se tiče suđenja, mislim da arbitri nisu namerno pravili greške u polufinalu, ali, na sreću, sada postoji taj čelendž.

Glas: Kada ste dobili Francuze, jeste li vjerovali da vam zlato ne može izmaći?
Atanasijević: Daleko od toga. Slovenci su izbacili dve možda i najbolje ekipe sveta, Poljsku i Rusiju. Jeste to bilo pred njihovom publikom, ali su pokazali kvalitet. Finale su počeli sjajno, ali sam nekako znao da nam zlato ne može izmaći.

Glas: Bila bi velika nepravda da ne odete na Olimpijske igre. Kakva su očekivanja od posljednje šanse u januaru?
Atanasijević: Videli smo sada koliko je mala razlika između reprezentacija. Kvalifikacije igramo sa Slovencima i Francuzima, a tu su još Bugari i domaćini Nemci. Nećemo imati vremena za pripreme, ne treba da se zalećemo, ali se nadam da ćemo se domoći Tokija.

 

Pale

Glas: Pripreme na Palama pokazale su se taličnim za obje selekcije Srbije. Da li biste voljeli da postoji mogućnost da prije kvalifikacionog turnira odradite jedan mini-ciklus u Republici Srpskoj?

Atanasijević: Nema, nažalost, šanse za to, ali definitivno bih voleo da se vratimo. Ko zna, možda pre Tokija. Za sada imamo učinak od 100 odsto - dve pripreme, dve medalje. Veliki pozdrav za naše domaćine tamo, ali i sve navijače u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana