Zagađenje vazduha izaziva svaki deseti slučaj raka

Srna
Foto: Ilustracija

KOPENHAGEN- Svaki 10. slučaj raka u Evropi može se pripisati spoljašnjim faktorima poput zagađenja vazduha, upozorava Evropska agencija za zaštitu životne sredine.

Izloženost zagađenom vazduhu, kancerogenim hemikalijama, radonu, ultravioletnom zračenju i pasivnom pušenju može uzrokovati više od 10 odsto slučajeva raka u Evropi, navodi se u izvještaju.

Pušenje, konzumiranje alkohola i prehrambene navike nisu bili uključeni u analizu ove agencije EU sa sjedištem u Kopenhagenu.

Rizici od dobijanja raka povezani sa zagađenom životnom sredinom i radnim mjestom mogu se smanjiti borbom protiv zagađenja i promjenom navika, navode iz Agencije.

Sa gotovo 2,7 miliona novih slučajeva i 1,3 miliona smrti godišnje, EU je teže pogođena tim problemom od drugih svjetskih regija.

Zagađenje vazduha /ili "nevidljivi ubica"/ odgovorno je za svaku šestu prijevremenu smrt u svijetu, a stanje bi moglo biti još gore.

Iako Evropa predstavlja manje od 10 odsto svjetske populacije, u njoj je registrovano gotovo 23 odsto novih slučajeva raka i 20 odsto smrtnih slučajeva od ove bolesti u svijetu, navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana