Загађење ваздуха изазива сваки десети случај рака

Срна
Foto: Илустрација

КОПЕНХАГЕН- Сваки 10. случај рака у Европи може се приписати спољашњим факторима попут загађења ваздуха, упозорава Европска агенција за заштиту животне средине.

Изложеност загађеном ваздуху, канцерогеним хемикалијама, радону, ултравиолетном зрачењу и пасивном пушењу може узроковати више од 10 одсто случајева рака у Европи, наводи се у извјештају.

Пушење, конзумирање алкохола и прехрамбене навике нису били укључени у анализу ове агенције ЕУ са сједиштем у Копенхагену.

Ризици од добијања рака повезани са загађеном животном средином и радним мјестом могу се смањити борбом против загађења и промјеном навика, наводе из Агенције.

Са готово 2,7 милиона нових случајева и 1,3 милиона смрти годишње, ЕУ је теже погођена тим проблемом од других свјетских регија.

Загађење ваздуха /или "невидљиви убица"/ одговорно је за сваку шесту пријевремену смрт у свијету, а стање би могло бити још горе.

Иако Европа представља мање од 10 одсто свјетске популације, у њој је регистровано готово 23 одсто нових случајева рака и 20 одсто смртних случајева од ове болести у свијету, наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана