Znate li gdje se nalazi najveća hipi zajednica u Evropi koja postoji 50 godina?

GS
Foto: skrinšot

Kristiania je najveća hipi zajednica u Evropi koja opstaje već 50 godina.

Danska vlast je dopustila da bude socijalni eksperiment koji je pojedine građane šokirao.

Kristiania je mjesto gdje je kontrakultura mogla testirati svoje principe i ideje te gdje bi se ti principi i ideje mogli suočiti s realnošću.

Riječ je o otoku u Kopenhagenu na kojem se nalaze napuštene vojne kasarne. Vojsci više nisu bile potrebne kasarne te je dopušteno da se prostor iskoristi za socijalni eksperiment.

Jedan od prvih stanovnika ove hipi zajednice bio je fotograf Mark Edvards. Ukazao je na to da su bila tri pravila - bez automobila, bez fotoaparata i kamera i bez kokaina. Prema njegovim riječima, svjedočio je različitim dešavanjima. Između ostalog, istakao je da je u ovoj zajednici živio i medvjed. Stanovnici Kristianie doprinosili su sami sebi, pa su tako postojali pekara i biciklistička radionica.

Među stanovnicima bio je i Kim Lovetand, koji je živio u nastambi u obliku nogometne lopte, a koja je bila izrađena od ranije korištenih materijala.

Edvards se prisjetio da svako ko je želio da živi u ovom dijelu glavnog grada Danske morao je za to dobiti dopuštenje onih koji su tu već živjeli.

Članovi zajednice mogu se podijeliti u tri grupe, a ovdje stanuje između 850 i 1.000 ljudi.

"Prva su idealisti koje je interesovala kontrakultura. Druga su bili oni koje su nazivali luđacima. To su ljudi koji su bili u psihijatrijskim bolnicama i koji više nisu željeli da budu u njima. Oni su mogli biti u Kristianiji. Treća grupa bili su dileri", naveo je Edvards.

Zajednica se našla na udaru kritika upravo zbog narkotika. Dileri su svaki dan bili na glavnom trgu Kristianie.

Danci imaju podijeljeno mišljenje o ovoj zajednici. Kako je kazao Edvards, za neke je bilo šokantno ono što se tu dešava.

Kristiania je u međuvremenu postala prihvaćena zajednica koja je poznata širom svijeta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana