Знате ли гдје се налази највећа хипи заједница у Европи која постоји 50 година?

ГС
Foto: скриншот

Кристианиа је највећа хипи заједница у Европи која опстаје већ 50 година.

Данска власт је допустила да буде социјални експеримент који је поједине грађане шокирао.

Кристианиа је мјесто гдје је контракултура могла тестирати своје принципе и идеје те гдје би се ти принципи и идеје могли суочити с реалношћу.

Ријеч је о отоку у Копенхагену на којем се налазе напуштене војне касарне. Војсци више нису биле потребне касарне те је допуштено да се простор искористи за социјални експеримент.

Један од првих становника ове хипи заједнице био је фотограф Марк Едвардс. Указао је на то да су била три правила - без аутомобила, без фотоапарата и камера и без кокаина. Према његовим ријечима, свједочио је различитим дешавањима. Између осталог, истакао је да је у овој заједници живио и медвјед. Становници Кристиание доприносили су сами себи, па су тако постојали пекара и бициклистичка радионица.

Међу становницима био је и Ким Ловетанд, који је живио у настамби у облику ногометне лопте, а која је била израђена од раније кориштених материјала.

Едвардс се присјетио да свако ко је желио да живи у овом дијелу главног града Данске морао је за то добити допуштење оних који су ту већ живјели.

Чланови заједнице могу се подијелити у три групе, а овдје станује између 850 и 1.000 људи.

"Прва су идеалисти које је интересовала контракултура. Друга су били они које су називали луђацима. То су људи који су били у психијатријским болницама и који више нису жељели да буду у њима. Они су могли бити у Кристианији. Трећа група били су дилери", навео је Едвардс.

Заједница се нашла на удару критика управо због наркотика. Дилери су сваки дан били на главном тргу Кристиание.

Данци имају подијељено мишљење о овој заједници. Како је казао Едвардс, за неке је било шокантно оно што се ту дешава.

Кристианиа је у међувремену постала прихваћена заједница која је позната широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана