Vojska u Poljskoj krenula u lov na blago

Tanjug
Vojska u Poljskoj krenula u lov na blago

Varšava - Poljski vojnici su juče počeli da pretražuju područje na jugozapadu zemlje, gdje dvojica muškaraca tvrde da su otkrili voz zakopan pred kraj Drugog svjetskog rata.

Od kada se pojavila informacija da se u Poljskoj krije tajni nacistički voz sa zlatom, čitava oblast je preplavljena ljudima koji tumaraju sa detektorima metala ne bi li nešto našli.

Guverner provincije Tomas Smolarc rekao je da ih policija pokušava zaustaviti i da je tražio od vojske da ispita teren. Prema navodima zvaničnika, prethodni izvještaji o nalazištu pokazali su da se tamo nalaze samo stari dijelovi metala.

Povrh svega, i sama država Poljska podigla je sve na noge u nadi da će naći tajni voz sa blagom, iako se i dalje ne može sa sigurnošću reći da li on uopšte postoji.

Lovci na blago - jedan Nijemac i jedan Poljak - zapanjili su svijet prošlog mjeseca svojim navodnim otkrićem vagona potencijalno punog dragog kamenja i zlata koje su ukrali nacisti, blizu grada Valbriha.

Međutim, guverner Narodne banke Poljske Marek Belka izjavio je da je priča o vozu s nacističkim zlatom, koji je navodno pronađen na jugozapadu te zemlje, izmišljena i da je riječ o neslanoj šali i prevari.

Na pitanje da li bi eventualno pronađeno zlato iz voza moglo povećati rezerve centralne banke Poljske, Belka je rekao da vjeruje da niko u centralnoj banci nije ni sekund razmišljao o tome. Zamjenik poljskog ministra kulture rekao je, međutim, prošle sedmice da je gotovo siguran da je u Poljskoj lociran nacistički voz, koji je navodno nestao pred kraj Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana