Ukupan gubitak aerodroma Hitrou 4,7 mlrd $ od početka korone

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON - Londonski aerodrom Hitrou ne očekuje da će se vazdušni saobraćaj potpuno oporaviti pre 2026. godine, budući da je broj putnika koji putuju preko najveće britanske vazdušne luke i dalje daleko ispod nivoa pre pandemije uprkos izvjesnom porastu u poslednja tri mjeseca.

Broj opsluženih putnika na Hitrou aerodromu je u trećem tromesečju iznosio 28 posto od nivoa pre pandemije, dok je kargo prevoz dostigao 90 procenata.

Kumulativni gubitak kompanije, od početka kovid pandemije, iznosi 3,4 milijarde funti (4,68 milijardi dolara). Hitrou, preko kojeg se obavlja veliki broj dugolinijskih lijetova i koji je lani izgubio krunu najprometnijeg evropskog vazduhoplovnog čvorišta od pariskog aerodroma Šarl de Gol, pokušao je da ublaži uticaj pandemije na poslovanje podizanjem naknade za avio-kompanije i putnike, i zahtjevajući od vlade da ukine pravila o testiranju za vakcinisane putnike.

 Prošle nedjelje, britanski regulator za vazdušni saobraćaj je saopštio da neće dozvoliti da Hitrou podigne putničke takse onoliko koliko je želio, a i avio-kompanije su protiv predloženog iznosa povećanja naknada.

Londonski aerodrom, u vlasništvu španskog Ferovijala, katarske Uprave za investicije i korporacije Čajna Investment, objavio je, između ostalog, da su njegovi akcionari ostvarili negativan prinos, u realnom iznosu, u poslednjih 15 godina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana