Укупан губитак аеродрома Хитроу 4,7 млрд $ од почетка короне

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Лондонски аеродром Хитроу не очекује да ће се ваздушни саобраћај потпуно опоравити пре 2026. године, будући да је број путника који путују преко највеће британске ваздушне луке и даље далеко испод нивоа пре пандемије упркос извјесном порасту у последња три мјесеца.

Број опслужених путника на Хитроу аеродрому је у трећем тромесечју износио 28 посто од нивоа пре пандемије, док је карго превоз достигао 90 процената.

Кумулативни губитак компаније, од почетка ковид пандемије, износи 3,4 милијарде фунти (4,68 милијарди долара). Хитроу, преко којег се обавља велики број дуголинијских лијетова и који је лани изгубио круну најпрометнијег европског ваздухопловног чворишта од париског аеродрома Шарл де Гол, покушао је да ублажи утицај пандемије на пословање подизањем накнаде за авио-компаније и путнике, и захтјевајући од владе да укине правила о тестирању за вакцинисане путнике.

 Прошле недјеље, британски регулатор за ваздушни саобраћај је саопштио да неће дозволити да Хитроу подигне путничке таксе онолико колико је желио, а и авио-компаније су против предложеног износа повећања накнада.

Лондонски аеродром, у власништву шпанског Феровијала, катарске Управе за инвестиције и корпорације Чајна Инвестмент, објавио је, између осталог, да су његови акционари остварили негативан принос, у реалном износу, у последњих 15 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана