U blizini Venecije moguće je pojesti zlatnu picu

GS
Foto: Printskrin

U Italiji koja je najpoznatija na svijetu po pici, moguće je probati najrazličitije vrste – sa tankom korom, sa debelom, one tanke sa rubom poput debelog prstena koji je često i napunjen kao i one koje se serviraju isječene na trouglove, takozvane Pice al tranćo.

Odnedavno je u Jezolu, u blizini Venecije, moguće probati i zlatnu picu: Mimi La Regina d'oro 24k.

Zlatna pica napravljena od pavlake, paradajza, burate (vrsta mocarele koja je izuzetno mekana iznutra) te prekrivena zlatnim listićima od 24 karata. Ova pica se služi uz pesmu We are the champions grupe „Kvin“, u restoranu „Da Robert“ u Jezolu, turističkom mjestu blizu Venecije. Pica Mimi La Regina d'oro 24k košta 99 evra. Ukoliko se naručilac složi, cijeli restoran biva obaviješten da je naručena zlatna pica.

Robertu Nedei, vlasniku restorana, sin je predložio da napravi zlatnu picu kakvu je vidio u Dubaiju, gdje ne pokrivaju samo picu zlatom već i bifteke koje prodaju za oko hiljadu evra. Kako je rekao za Korijere dela sera, pica ima puno uspjeha.

„I mada je u toku jedne sedmice naruči oko četiri pet ljudi, dogodilo se i da smo za jedno veče dobili narudžbu od pet osoba. Uglavnom su to strani turisti ili lokalno stanovništvo dubljeg džepa koje želi da se pokaže u društvu“.

Zlatne listiće proizvodi jedna firma koja je specijalizovana u proizvodnji jestivog zlata i uglavnom se koristi u poslastičarnicama, naročito u Francuskoj, Španiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nije potrebno naručiti picu unaprijed, ona je dio redovnog menija u restoranu.

Robert Nedea živi već 30 godina u Jezolu, a roditelji su mu bili poslastičari. Ova pica se pravi od brašna koje se koristi, kako je on izjavio, na planinama istočne Evrope ne bi li se napravio hljeb. Pravi je na klasičan napuljski način koji podrazumijeva tanku osnovu, debeli obruč i lako varenje.

Ovo je jedna od najskupljih pica koje se prodaju u Italiji. Jedna od poznatih skupih pica je i ona koju pravi kuvar Karlo Krako a koja se služi u Galeriji „Vitorio Emanuele“ u Milanu za 22 evra. Tu je i Pata Negra poznatog Flavija Brijatorea čija cijena dostiže 65 evra i moguće ju je naručiti u njegovim lokalima „Krejzi pica“ koji su otvoreni u Milanu i Rimu, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana