Trampova bezbjednost noćna mora za Njujork

Boris Đurić
Trampova bezbjednost noćna mora za Njujork

Njujork - Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio namjerava da pošalje američkoj vladi račun od 35 miliona dolara za troškove obimnog obezbjeđenja novog predsjednika SAD Donalda Trampa.

Gradonačelnik traži od administracije odlazećeg lidera Baraka Obame da se gradu isplaćuje 400.000 dolara dnevno jer toliko će Njujork izdvajati za niz bezbjednosnih mjera i dodatnog ljudstva do 20. januara, dana Trampove inauguracije.

Američki poreski obveznici trebalo bi da plate dodatnih 300 policajaca koji će štititi Trampa i njegovu porodicu, dok Tajna služba planira da iznajmi čitav sprat u Tramp tornju, za šta treba izdvojiti 1,5 miliona dolara godišnje.

Inače, ukupno obezbjeđenje poznatog milijardera košta milion dolara dnevno, što je najskuplje obezbjeđenje koje je ikada imao neki predsjednik SAD.

- Kompleksni izazovi i ogromni troškovi u vezi sa zaštitom Trampa i njegove porodice u srcu Menhetna su bez presedana - kaže De Blazijev portparol Ostin Finan.

Milijarder koji je postao predsjednik godinama radi i živi u Tramp tornju, neboderu od 58 spratova smještenom u jednoj od najpoznatijih avenija Njujorka, Petoj aveniji.

Ulica je redovno puna kamiona za dostavu, velikog broja automobila i mnoštva turista. Sada je njihov protok često ometen barijerama i zatvorenim ulicama oko tornja, a njujorška policija ima problema da pruži potpuno obezbjeđenje budućeg predsjednika.

Pored tornja se nalaze mnogi luksuzni butici, dok desetine mogućih članova predsjedničkog kabineta svakodnevno izlaze i ulaze u toranj, što dodatno opterećuje saobraćaj. Zgrada je takođe postala turistička destinacija i privlači mnoge koji bi željeli da vide novog američkog predsjednika. Ipak, obezbjeđenje tornja se ispostavilo kao prava noćna mora za obližnje restorane zbog zakrčenih trotoara i zatvorenih ulica.

- Broj ljudi koji dolaze pješke do restorana je znatno opao. Svi u njegovom komšiluku mnogo trpe zbog nove situacije.  Umjesto da nam dolaze turisti, sada imamo Bijelu kuću u naselju. Nešto se mora promijeniti - kaže Vili Degel, vlasnik obližnjeg restorana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana