Pejzaži i godišnja doba u desertima

Priredio: Boris Đurić
Pejzaži i godišnja doba u desertima

Njemica Karina Apeldorn, kombinujući razne namirnice, pravi ukusne i neobične slatkiše i ona je četvrta žena koja je za svoje deserte dobila titulu "Konditor 2015" čuvenog francuskog vodiča restorana "Go Mijo" u Njemačkoj.

Njeni deserti su klasični, ali prefinjeni. Tako je njemačko izdanje francuskog vodiča za restorane "Go Mijo" obrazložilo dodjelu titule Karini Apeldorn, koja već četiri godine radi u čuvenom restoranu "First flor" u Berlinu. Inače, ova nagrada se dodjeljuje od 2002. godine i do sada ju je osvojilo 45 berlinskih kuvara, kako za slatkiše tako i za uobičajena jela.

"Šetnja šumom" i "zimski pejzaž", neke su od njenih kreacija. Poznata je po tome da umije da dočara pejzaže uz pomoć ukusa i izgleda slatkiša i voli simetriju, kao i različite forme hrane. Karina najveći dio svog vremena provodi na radnom mjestu, odnosno u kuhinji, koja zauzima 15 metara kvadratnih. Tu radi sa Sabrinom Šanc i voli što je prostor tako mali, jer su joj svi sastojci nadohvat ruke.

- Ja više volim da spremam jela koja su kompaktna i simetrična, dok Sabrina voli da pravi jela koja su kombinacija nekoliko malih stvari - kaže izuzetni kreator slatkiša.

Njih dvije su postale "tim iz snova" za vlasnika restorana Matijasa Ditera. On ih naziva darom od Boga koji pravi neke od najboljih slatkiša u Berlinu, ali i u čitavoj Njemačkoj. Njen recept za uspjeh glasi - klasični sastojci u prefinjenim kombinacijama. Karina voli da umjesto šećera koristi biljke, voće i povrće, a u svojoj najnovijoj kreaciji "zimski pejzaž" kombinuje klasični mus - slatki pjenasti krem, sladoled, cikoriju, tropsko voće rambutan i bosiljak.

Na kraju još dodaje šećernu pjenu i sve to je filigranski dekorisano. Gosti mogu da se opuste i uživaju bez griže savjesti, jer svi deserti Karine Apeldorn imaju samo oko 70 kalorija.

Ona je rođena 1976. godine u malom selu u regiji Turingija. Djetinjstvo je provela na farmi njenih roditelja i u principu pred njom su stajale dvije karijere - farmer i kuvar. Shvatila je da joj više leži kuvanje, pa je još kao djevojčica pomagala u spremanju hrane. Kada je odrasla, ipak je odlučila da se upiše na mašinski fakultet u Minhenu.

Uspjela je da završi fakultet, ali je potom shvatila da ne želi to da radi čitav život.

I tako je ljubav prema kuvanju prevagnula i upisala se u školu za kuvare u Minhenu. Nakon toga počinje da radi u nekoliko različitih restorana, da bi se u jednom trenutku našla kod poznatog njemačkog kuvara Kristijana Jurgena, kod kojeg je naučila "kako da pretvori atmosferu okoline u svojevrstan stil hrane".

Ta vještina joj je pomogla da pravi izuzetne poslastice koje su često u vezi sa godišnjim dobom. Tako, na primjer ako je proljeće, ona pravi poslastice od tušta, malina, jabuka i marakuje. Takođe, poznata je po svojoj čokoladnoj kapi sa zelenim čajem i lišćem azijskog pandana. Ono što ona napravi ne predstavlja samo užitak za jezik nego i za oči, jer čim ugledate njene kreacije nekako instinktivno znate da je u pitanju izuzetna poslastica.

Vlasnik restorana Diter najbolje je opisao njene kreacije - "izuzetni slatkiši koji prave harmoniju između suprotnih sastojaka i tako stvaraju izuzetan aromatski odnos".

Nakon što je postala pravi poslastičar, otišla je da radi u Australiju i Švajcarsku, da bi nakon tri godine boravka u inostranstvu završila u restoranu "First flor".

Radeći u inostranstvu stekla je iskustvo i znanje o različitim desertima svijeta.

- Austrija je vrlo tradicionalna, oni vole palačinke, carske mrvice, knedle. Tamo se mnogo jedu torte, a manje deserti. Vole i sladoled. Francuska je veoma klasična, vole veoma slatke, vrlo teške deserte, dok je Njemačka više sjevernjački fokusirana, to su vrlo laki i svježi deserti - rekla je ona.+++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana