Novi terminal na aerodromu u Los Anđelesu namijenjen isključivo bogatašima

Preveo: Boris Đurić
Novi terminal na aerodromu u Los Anđelesu namijenjen isključivo bogatašima

Los Anđeles - Po dolasku na privatni terminal aerodroma Los Anđeles (LAX) bogate putnike čeka tablet na kojem se prikazuju dešavanja na običnom terminalu. Putnici koji vuku torbe kroz gužvu, čekanje u dugim redovima i nervozni ljudi, samo su dio prikazanih stvari kojih nema u Prajvet Sjutu.

- Na običnom terminalu procesuira se istovremeno nekoliko hiljada nezadovoljnih  ljudi. Tamo je glasno, dok je ovdje veoma lijepo - kaže upravnik novog terminala Gevin de Beker.

Dodaje da je izbjegavanje nelagodnosti modernog putovanja, a ne luksuz, glavna svrha Prajvet Sjuta.

Novi terminal koji je koštao 22 miliona dolara biće otvoren u ponedjeljak. Da bi izbjegli gužve oko aerodroma, bogati klijenti će dolaziti diskretnim putem na čijem početku se nalazi punkt sa naoružanim stražarima koji provjeravaju identitet putnika.

Nakon provjere stražari pritiskaju dugme, otvara se visoka zelena kapija i ulazi se u pravi mali raj.

U sklopu terminala nalazi se 13 apartmana od kojih svaki ima kupatilo, organsku hranu, pića, internet i televiziju kao i pogled na avione koji rolaju pistom. Tu je takođe i veliki izbor igračaka za djecu kao i molitvena prostirka za muslimane. Ukoliko se desi da gost po sebi prospe šampanjac, dovoljno je da podigne telefonsku slušalicu i za nekoliko minuta stiže čovjek u sakou koji na kolicima dovozi čarape, košulje, bluze i cipele ekskluzivnih robnih marki. A ukoliko na destinaciji vrijeme nije baš najbolje, na raspolaganju je nepromočiva jakna.

Drugi čovjek u odijelu provjerava prtljag i govori kada je vrijeme da gost napusti apartman i da pređe u "galeriju", mini-terminal napravljen u vidu hotelskog hola.

Galerija je dekorisana umjetničkim djelima koja se stalno mijenjaju i koja su na prodaju. Kada je vrijeme za polazak, do putnika stižu službenici da im provjere dokumenta, dok ih na izlazu čeka BMW koji ih vozi do aviona.

Ono što je šokiralo javnost i izazvalo buru komentara nije  posvemašnji luksuz već iPad koji se nalazi odmah na ulazu u terminal i prikazuje poruku: "Ovo je pogled na ono što trenutno propuštate na glavnom terminalu".

Cijena

Luksuz na terminalu dolazi sa visokom cijenom. Pored obavezne godišnje članarine od 7.500 dolara, putnici plaćaju 2.700 dolara za svaki let na domaćim linijama i 3.000 za međunarodne letove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana