Država štedi, prinčevi grade palate

Priredio: Boris Đurić
Država štedi, prinčevi grade palate

Rijad - Iako je vlada Saudijske Arabije, u okviru mjera štednje zbog niskih cijena nafte, otkazala četvrtinu projekata u zemlji vrijednih trilion dolara, kraljevska porodica se i dalje rasipa i uživa u raskoši kako u zemlji tako i izvan nje.

Bogatstvo kraljevske porodice dolazi od prodaje nafte, a raspolaže milijardama dolara za godišnje donacije i hirove kraljevića. Ipak niske cijene crnog zlata pogodile su ekonomiju zemlje i postavile pitanje da li kraljevska porodica može održati svoj raskošni način života.

Međutim, odgovor je više nego jasan. Štednja nije spriječila radnike u Tandžiru da završe heliodrome i veliki šator u kojem se kralj i njegova velika svita mogu gostiti. Takođe, iza velikog zida načičkanog nadzornim kamerama i stražom nikla je nova palata saudijskog kralja Salmana, smještena na atlantskoj obali Maroka.

- Građani imaju manje novca nego ikada, ali kraljevići imaju isto. Postoji mnogo državnog novca koji je sakriven od budžeta i sa kojim upravlja jedino kralj - kaže princ Kalid bin Farhan al-Saud, disidentski član porodice koji živi u Njemačkoj. 

Profesor sa londonske škole ekonomije Štefen Hertog kaže da neki prinčevi uživaju mnogo veće privilegije, a ni sistem donacija nije promijenjen.

Članovi kraljevske porodice oslanjaju se na donacije, tako da jedan sin kralja dobija mjesečnu stipendiju do 270.000 dolara dok čukununuci imaju 8.000 dolara mjesečne nadoknade. Kralj Salman godišnje daje oko dvije milijarde dolara na ime donacija članovima svoje porodice, što iznosi pet odsto budžeta Saudijske Arabije.

Takođe, nekoliko njih je prošle godine kupovalo imovinu u Francuskoj, kao što je slučaj saudijske princeza koja je  nedavno kupila 30 miliona dolara vrijedan apartman u Parizu, dok sam kralj Salman ima luksuzni dvorac na Azurnoj obali i palatu u španskoj Marbelji.

Ipak, kraljevići se najviše boje ekonomskih problema u zemlji koji rizikuju pobunu građana ako njihove beneficije, date im od rođenja do groba, budu suviše narušene. Suočavajući se sa velikim rupama u budžetu, vlada je smanjila plate u javnom sektoru zajedno sa beneficijama, počela je posuđivati milijarde dolara, a smanjen je broj zaposlenih.

Priče o pretjeranoj potrošnji u inostranstvu uglavnom ne dopiru do naroda u Saudijskoj Arabiji jer saudijske medijske kuće striktno kontroliše kraljevska porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana