Život Nikole Tesle ne prestaje da intrigira

GS
Život Nikole Tesle ne prestaje da intrigira

Naš najveći naučnik Nikola Tesla postigao je vrhunac svoje karijere u Americi, ali je, nažalost, završio neslavno.

 

 

Rođen 1856. godine, srpski naučnik Tesla je već od malih nogu pokazivao svoje neverovatne umne sposobnosti. U svom naizgled neograničenom mozgu mogao je da „sačuva“ čitave knjige i logoritamske tablice, da izdrži budan duga razdoblja, kao i da lako uči nove jezike.

Stigao je u Ameriku 1884. godine noseći samo četiri centa u džepu. Ali, sa sobom je nosio pismo preporuke adresirano na Tomasa Edisona, u kojem je navodno pisalo:

– Moj dragi Edisone, poznajem dva velika čoveka, a ti si jedan od njih. Drugi je ovaj mladić!

Tesla je kasnije ispričao kako mu je Edison obećao isplatu od 50 hiljada dolara ako može da napravi bolji izum od postojećih generatora jednosmerne struje, što je ovaj oduševljeno dočekao, uzvrativši mu da je izazov prihvaćen! Kad ga je nadmašio, Edison je svoju ponudu nazvao šalom, a Tesla je dao otkaz i ponovno se našao bez novca.

 

mpresioniran Teslinim dizajnom sistema napajanja naizmeničnom strujom, Edisonov suparnik Džordž Vestinghaus licencirao je patente za tu moćnu tehnologiju za 60 hiljada dolara. Ali kada je skupa pravna bitka s Edisonom zapretila bankrotu Vestinghausa, Tesla je nesebično pristao da neće da naplati obećane tantijeme.

 

Još jedan neprocenjivi izum, Teslina zavojnica, imao je moć stvaranja visokih napona i slanja radio signala. Ali, Teslu je pokrao Markoni, koji je tvrdio da je on odgovoran za izum radija. Tesla je želeo da besplatno prenosi električnu energiju širom sveta pomoću niza velikih tornjeva.

Ali, kad je izgubio naklonost bogatih investitora, pao je u depresiju. Nakon nervnog sloma, život mu se raspao.

– Ja sam ipak poražen čovek. Nisam ostvario ono najveće što sam mogao- da osvetlim čitavu Zemlju, a u njoj je dovoljno elektriciteta da postane drugo Sunce- rekao je, između ostalog, Tesla u intervju 1899. časopisu Besmrtnost, koji je bio skrivan punih 120 godina.

Njegovo kompulsivno ponašanje, koje ga je pratilo celog života, došlo je do izražaja. Opsednutost brojem 3 poprimila je neverovatne razmere – tokom večere složio bi 18 salveta pre nego što bi počeo da jede, jer je taj broj deljiv sa tri. Kada bi odsedao u hotelu, tražio je da je broj njegove sobe deljiv sa tri i posebno tražio da mu se svakog jutra donese 18 peškira. Precizno je određivao masu hrane i brojao koliko mu je potrebno pokreta vilicom pre nego što je proguta. Imao je fobiju od okruglih objekata, pa tako ne bi mogao ostati u društvu žene koja nosi minđuše.

Bio je to očigledno nasleđen problem, jer su njegov otac i brat pokazivali simptome šizofrenije i poremećaja ličnosti. Tesla je navodno i sam patio od halucinacija, ali one su mu davale i inspiraciju. Tako je ideju za naizmenični motor dobio inspirisan halucinacijom svetla i plamena. Razgovarao je i sa golubovima, a za jednog od njih je tvrdio da je „u stanju da voli poput čoveka“.

Taj mu je golub umro u rukama, a Tesla je život okončao u dugovima dok je radio na projektu „Tajni zraci smrti“ za Sovjetski savez. Želeći da okonča sve ratove Tesla je u jednom trenutku razvio planove za „zrak smrti“, za koji je tvrdio da će „poslati koncentrisane zrake čestica kroz slobodan vazduh, tako ogromne energije da će oboriti flotu od 10.000 neprijateljskih aviona na udaljenosti od 250 milja. “

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana