Живот Николе Тесле не престаје да интригира

ГС
Живот Николе Тесле не престаје да интригира

Наш највећи научник Никола Тесла постигао је врхунац своје каријере у Америци, али је, нажалост, завршио неславно.

 

 

Рођен 1856. године, српски научник Тесла је већ од малих ногу показивао своје невероватне умне способности. У свом наизглед неограниченом мозгу могао је да „сачува“ читаве књиге и логоритамске таблице, да издржи будан дуга раздобља, као и да лако учи нове језике.

Стигао је у Америку 1884. године носећи само четири цента у џепу. Али, са собом је носио писмо препоруке адресирано на Томаса Едисона, у којем је наводно писало:

– Мој драги Едисоне, познајем два велика човека, а ти си један од њих. Други је овај младић!

Тесла је касније испричао како му је Едисон обећао исплату од 50 хиљада долара ако може да направи бољи изум од постојећих генератора једносмерне струје, што је овај одушевљено дочекао, узвративши му да је изазов прихваћен! Кад га је надмашио, Едисон је своју понуду назвао шалом, а Тесла је дао отказ и поновно се нашао без новца.

 

мпресиониран Теслиним дизајном система напајања наизменичном струјом, Едисонов супарник Џорџ Вестингхаус лиценцирао је патенте за ту моћну технологију за 60 хиљада долара. Али када је скупа правна битка с Едисоном запретила банкроту Вестингхауса, Тесла је несебично пристао да неће да наплати обећане тантијеме.

 

Још један непроцењиви изум, Теслина завојница, имао је моћ стварања високих напона и слања радио сигнала. Али, Теслу је покрао Маркони, који је тврдио да је он одговоран за изум радија. Тесла је желео да бесплатно преноси електричну енергију широм света помоћу низа великих торњева.

Али, кад је изгубио наклоност богатих инвеститора, пао је у депресију. Након нервног слома, живот му се распао.

– Ја сам ипак поражен човек. Нисам остварио оно највеће што сам могао- да осветлим читаву Земљу, а у њој је довољно електрицитета да постане друго Сунце- рекао је, између осталог, Тесла у интервју 1899. часопису Бесмртност, који је био скриван пуних 120 година.

Његово компулсивно понашање, које га је пратило целог живота, дошло је до изражаја. Опседнутост бројем 3 попримила је невероватне размере – током вечере сложио би 18 салвета пре него што би почео да једе, јер је тај број дељив са три. Када би одседао у хотелу, тражио је да је број његове собе дељив са три и посебно тражио да му се сваког јутра донесе 18 пешкира. Прецизно је одређивао масу хране и бројао колико му је потребно покрета вилицом пре него што је прогута. Имао је фобију од округлих објеката, па тако не би могао остати у друштву жене која носи минђуше.

Био је то очигледно наслеђен проблем, јер су његов отац и брат показивали симптоме шизофреније и поремећаја личности. Тесла је наводно и сам патио од халуцинација, али оне су му давале и инспирацију. Тако је идеју за наизменични мотор добио инспирисан халуцинацијом светла и пламена. Разговарао је и са голубовима, а за једног од њих је тврдио да је „у стању да воли попут човека“.

Тај му је голуб умро у рукама, а Тесла је живот окончао у дуговима док је радио на пројекту „Тајни зраци смрти“ за Совјетски савез. Желећи да оконча све ратове Тесла је у једном тренутку развио планове за „зрак смрти“, за који је тврдио да ће „послати концентрисане зраке честица кроз слободан ваздух, тако огромне енергије да ће оборити флоту од 10.000 непријатељских авиона на удаљености од 250 миља. “

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана