Zemlja je okrugla: 500 godina Magelanovog puta oko svijeta

B92
Foto: Profimedia

Prije 500 godina okončano je prvo oplovljavanje oko svijeta, koje je donijelo dokaz da je Zemlja okrugla. Za neke je taj događaj važniji od sletanja na Mjesec, ali neki i dan danas misle da je Zemlja ravna.

I 500 godina nakon što su se ostaci ekspedicije Ferdinanda Magelana vratili u Španiju i donijeli dokaz da je Zemlja okrugla, samo u Brazilu više od 11 miliona ljudi vjeruje da je zemlja ravna ploča. To naime pokazuje jedno novo istraživanje javnog mnjenja instituta "Datafolha”.

Nekoliko dana nakon što se bude obilježilo tačno 500 godina od kraja ekspedicije koja je dokazala da je Zemlja okrugla, na španskom ostrvu Menorka održava se kongres španskih "ravnozemljaša". Interesovanje za taj kongres je toliko, da su organizatori bili prisiljeni da potraže veću dvoranu, kaže organizatorka tog okupljanja Marija Ljompart.

Ona i njeni istomišljenici vjerovatno će ignorisati državne svečanosti u utorak 6. septembra kada španski kralj Felipe VI obilježava 500 godina od povratka "Viktorije", jedinog od pet brodova koji se, nakon trogodišnje Odiseje vratio, u matičnu luku Sanlukar de Barameda u Andaluziji.

Većina od 239 mornara koji su 1519. krenuli prema Indiji u potrazi za začinima, nisu se vratili živi. Među njima je bio i vođa ekspedicije Fernando Magelan, Portugalac koji je plovio pod španskom zastavom i po kojem je nazvan i moreuz na krajnjem jugu američkog kontinenta koji vodi iz Atlantskog u Tihi okean.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana