Земља је округла: 500 година Магелановог пута око свијета

B92
Foto: Profimedia

Прије 500 година окончано је прво опловљавање око свијета, које је донијело доказ да је Земља округла. За неке је тај догађај важнији од слетања на Мјесец, али неки и дан данас мисле да је Земља равна.

И 500 година након што су се остаци експедиције Фердинанда Магелана вратили у Шпанију и донијели доказ да је Земља округла, само у Бразилу више од 11 милиона људи вјерује да је земља равна плоча. То наиме показује једно ново истраживање јавног мњења института "Датафолха”.

Неколико дана након што се буде обиљежило тачно 500 година од краја експедиције која је доказала да је Земља округла, на шпанском острву Менорка одржава се конгрес шпанских "равноземљаша". Интересовање за тај конгрес је толико, да су организатори били присиљени да потраже већу дворану, каже организаторка тог окупљања Марија Љомпарт.

Она и њени истомишљеници вјероватно ће игнорисати државне свечаности у уторак 6. септембра када шпански краљ Фелипе VI обиљежава 500 година од повратка "Викторије", јединог од пет бродова који се, након трогодишње Одисеје вратио, у матичну луку Санлукар де Барамеда у Андалузији.

Већина од 239 морнара који су 1519. кренули према Индији у потрази за зачинима, нису се вратили живи. Међу њима је био и вођа експедиције Фернандо Магелан, Португалац који је пловио под шпанском заставом и по којем је назван и мореуз на крајњем југу америчког континента који води из Атлантског у Тихи океан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана