Sulejman Veličanstveni je prvo osvojio Beograd: Čim je grad pao, crkvu je pretvorio u džamiju

G.S.
Sulejman Veličanstveni je prvo osvojio Beograd: Čim je grad pao, crkvu je pretvorio u džamiju

Sulejman Veličanstveni, poznat i kao Kanuni (Zakonodavac), bio je obrazovan vladar, 10. sultan Osmanskog carstva, koji je vladao između 1520. i 1566. godine. Bio je čovjek višestrukih talenata: vješt vojni strateg, veliki zakonodavac, prefinjeni pjjesnik i strastveni obožavalac svoje jedine zakonite supruge Ukrajinke Rokselane, poznatije u narodu kao Hurem.

Na vlast je došao 30. septembra 1520. godine kada mu je bilo 26 godina, a njegova vladavina je trajala narednih 46 godina.

Sudbina Sulejmana Zakonodavca, poznatijeg kod nas pod nadimkom Veličanstveni, u velikoj mjeri vezana je za Beograd. Pohod na današnji srpski glavni grad bio je prvi koji je Sulejman započeo, a otomanska vojska je za njegovu smrt takođe saznala u Beogradu, gdje je izvršena primopredaja vlasti poslije upokojenja sultana.

Opsada Beograda trajala je cijelog jula 1521. godine. Ofanziva počinje u avgustu, tako što je 8. avgusta pao Donji grad, a 29. i Gornji. Sulejman je naredio da odmah otpočnu popravke tvrđave, jer je očekivao novi sukob sa Ugarima i Austrijom. Čim je osvojio grad, skinuo je krst sa Hrama Uspenija Presvete Bogorodice, crkva je pretvorena u džamiju i tu su Turci klanjali prve molitve po osvajanju grada.

Turski vojskovođa umro je u ratnom pohodu na Siget, 5. avgusta 1566. godine.

“Smrt su skrivali od vojske tokom tri nedjelje, sve dok nije stigao njegov sin i naslijednik Selim Drugi”, rekla je svojevremeno za domaće medije istoričarka Marina Andrić, te dodala:

“Plašeći se vojne pobune, ukoliko vojnici saznaju za smrt sultana, Mehmed Paša je vešto iz Sigeta mrtvog Sulejmana doveo u Beograd, gde je izvršena primopredaja vlasti”.

Tako je Sulejman i simbolično počeo i završio svoju životnu priču u Beogradu.

Prije smrti Sulejman je pozvao povjerenike i izdiktirao im svoje tri posljednje želje: da njegovi iscijelitelji nose sanduk sa njegovim posmrtnim ostacima tokom sahrane, da zlatnici i drago kamenje ostaje iza povorke po stazi kojom su prošli njegovi posmrtni ostaci kao i da mu iz sanduka vire ruke to tako da ih svi vide, prenosi B92

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana