Сулејман Величанствени је прво освојио Београд: Чим је град пао, цркву је претворио у џамију

Г.С.
Сулејман Величанствени је прво освојио Београд: Чим је град пао, цркву је претворио у џамију

Сулејман Величанствени, познат и као Кануни (Законодавац), био је образован владар, 10. султан Османског царства, који је владао између 1520. и 1566. године. Био је човјек вишеструких талената: вјешт војни стратег, велики законодавац, префињени пјјесник и страствени обожавалац своје једине законите супруге Украјинке Рокселане, познатије у народу као Хурем.

На власт је дошао 30. септембра 1520. године када му је било 26 година, а његова владавина је трајала наредних 46 година.

Судбина Сулејмана Законодавца, познатијег код нас под надимком Величанствени, у великој мјери везана је за Београд. Поход на данашњи српски главни град био је први који је Сулејман започео, а отоманска војска је за његову смрт такође сазнала у Београду, гдје је извршена примопредаја власти послије упокојења султана.

Опсада Београда трајала је цијелог јула 1521. године. Офанзива почиње у августу, тако што је 8. августа пао Доњи град, а 29. и Горњи. Сулејман је наредио да одмах отпочну поправке тврђаве, јер је очекивао нови сукоб са Угарима и Аустријом. Чим је освојио град, скинуо је крст са Храма Успенија Пресвете Богородице, црква је претворена у џамију и ту су Турци клањали прве молитве по освајању града.

Турски војсковођа умро је у ратном походу на Сигет, 5. августа 1566. године.

“Смрт су скривали од војске током три недјеље, све док није стигао његов син и наслиједник Селим Други”, рекла је својевремено за домаће медије историчарка Марина Андрић, те додала:

“Плашећи се војне побуне, уколико војници сазнају за смрт султана, Мехмед Паша је вешто из Сигета мртвог Сулејмана довео у Београд, где је извршена примопредаја власти”.

Тако је Сулејман и симболично почео и завршио своју животну причу у Београду.

Прије смрти Сулејман је позвао повјеренике и издиктирао им своје три посљедње жеље: да његови исцијелитељи носе сандук са његовим посмртним остацима током сахране, да златници и драго камење остаје иза поворке по стази којом су прошли његови посмртни остаци као и да му из сандука вире руке то тако да их сви виде, преноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана