Srpska Prva armija na današnji dan oslobodila Beograd

Srna
Foto: Rts

BIJELjINA - Srpska Prva armija pod komandom vojvode Petra Bojovića 1. novembra 1918. godine oslobodila je Beograd, prešavši 500 kilometara pod borbom za samo 45 dana, u silovitom napredovanju poslije proboja Solunskog fronta.

Za svega mjesec i po dana od proboja Solunskog fronta, koji se desio u noći između 14. i 15. septembra, srpska vojska je oslobodila cijelu tadašnju Srbiju i prodrla čak 600 kilometara u dubinu okupirane teritorije.

U strategiji ratovanja do tada ovo je bio nezabilježen slučaj.

Komandant savezničke vojske maršal Franš d’Epere, plašeći se većih gubitaka, poslao je čuveno naređenje da srpska Prva armija obustavi gonjenje neprijatelja ili bar sačeka dijelove Druge srpske armije, opominjući da Bojović ide u avanturu koja će kompromitovati akciju.

Veliku pobjedu u Prvom svjetskom ratu Srbija je skupo platila, pretrpjevši zapravo genocid - Srbija je izgubila između 1,1 i 1,3 miliona stanovnika, što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva i čak oko 60 odsto muške populacije.

Krajem Drugog svjetskog rata u Srbiju je došla druga ideologija i pokušala da obriše dijelove istoriju Srba. Heroji nisu bili heroji, pobjede nisu bile pobjede.

Vojvodu Petra Bojovića je 20. januara 1945. pretukla grupa partizana koji su došli da ga prinudno isele iz njegove kuće u Trnskoj 25 u Beogradu.

Prema jednom od svjedočenja, ovaj sramni događaj izgledao je upravo ovako:

"Brozovi `oslobodioci` upadaju u kuću vojvode Petra Bojovića u Trnskoj ulici pod brojem 25. Mnogo im se dopada ta kuća: rado bi se uselili. Kad su ušli, primećuju vojvodin mundir preko stolice, a na stolu vojvodinu šapku.

Već i sama činjenica da je Bojović bio `kraljev vojvoda` dovoljna je da `oslobodioci` primene silu. Najpre šutiraju njegovu vojvodsku šapku, a potom, posle grubih reči, nasrću i na slabašnog vojvodu, na završnici devete decenije života.

Vojvodin sin Dobrosav skače da zaštiti oca, ali je savladan snažnim udarcima i ubrzo potom biće upućen u robijašnicu Sremske Mitrovice".

Od povreda zadobijenih tokom batinanja vojvoda je uskoro preminuo, a njegovo tijelo je na Novo groblje prebačeno taljigama.

Kako bi spriječili davanje počasti jednom od junaka srpske istorije, komunisti su na Radio Beogradu objavili vijest da će svako ko pokuša da dođe na sahranu vojvode Bojovića biti uhapšen i krivično gonjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana