Српска Прва армија на данашњи дан ослободила Београд

Srna
Foto: Rts

БИЈЕЉИНА - Српска Прва армија под командом војводе Петра Бојовића 1. новембра 1918. године ослободила је Београд, прешавши 500 километара под борбом за само 45 дана, у силовитом напредовању послије пробоја Солунског фронта.

За свега мјесец и по дана од пробоја Солунског фронта, који се десио у ноћи између 14. и 15. септембра, српска војска је ослободила цијелу тадашњу Србију и продрла чак 600 километара у дубину окупиране територије.

У стратегији ратовања до тада ово је био незабиљежен случај.

Командант савезничке војске маршал Франш д’Епере, плашећи се већих губитака, послао је чувено наређење да српска Прва армија обустави гоњење непријатеља или бар сачека дијелове Друге српске армије, опомињући да Бојовић иде у авантуру која ће компромитовати акцију.

Велику побједу у Првом свјетском рату Србија је скупо платила, претрпјевши заправо геноцид - Србија је изгубила између 1,1 и 1,3 милиона становника, што је чинило готово трећину укупног становништва и чак око 60 одсто мушке популације.

Крајем Другог свјетског рата у Србију је дошла друга идеологија и покушала да обрише дијелове историју Срба. Хероји нису били хероји, побједе нису биле побједе.

Војводу Петра Бојовића је 20. јануара 1945. претукла група партизана који су дошли да га принудно иселе из његове куће у Трнској 25 у Београду.

Према једном од свједочења, овај срамни догађај изгледао је управо овако:

"Брозови `ослободиоци` упадају у кућу војводе Петра Бојовића у Трнској улици под бројем 25. Много им се допада та кућа: радо би се уселили. Кад су ушли, примећују војводин мундир преко столице, а на столу војводину шапку.

Већ и сама чињеница да је Бојовић био `краљев војвода` довољна је да `ослободиоци` примене силу. Најпре шутирају његову војводску шапку, а потом, после грубих речи, насрћу и на слабашног војводу, на завршници девете деценије живота.

Војводин син Добросав скаче да заштити оца, али је савладан снажним ударцима и убрзо потом биће упућен у робијашницу Сремске Митровице".

Од повреда задобијених током батинања војвода је ускоро преминуо, а његово тијело је на Ново гробље пребачено таљигама.

Како би спријечили давање почасти једном од јунака српске историје, комунисти су на Радио Београду објавили вијест да ће свако ко покуша да дође на сахрану војводе Бојовића бити ухапшен и кривично гоњен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана