Senzacionalno otkriće italijanskih arheologa – homosapijens je pravio nakit

GS
Foto: Agencije

Prvi evropski atelje u kome je homosapijens izrađivao nakit nalazi se u Jonskom moru.

Narukvice i ogrlice izrađene od školjki povezanih trakom od konjske dlake, vjerovatno su bile obojene jarkim bojama, jer se na pojedinim primjercima i poslije više hiljada godina, mogu naći tragovi prirodnih pigmenata oksida gvožđa.

U studiji pod nazivom „Datiranje sistematske proizvodnje ukrasa od školjki u Evropi u periodu od prije 45.000 godina“, univerzitetâ u Sijeni i Bolonji, obrađeno je šest stotina artefakata koji se mogu smatrati nakitom čime se dokumentuju prvi uvidi u estetske navike prvih ljudi. Korišćene su različite vrste školjki, skafopoda i puževa. Većina je imala otvor kroz koji se provlačila traka.

„Nakit se obično vezuje za pojavu simboličkih rituala. Iako pojava nakita u Africi datira još iz srednjeg kamenog doba“, pišu autori članka objavljenog u Archaeological and Anthropological Sciences.

„Dokazi o ukrašavanju na prostoru Evroazije se sporadično registruju u kontekstu srednjeg paleolita, a do danas su pronađeni dokazi većih razmera samo iz perioda gornjeg paleolita. Međutim, malo se zna o periodu od prije 50.000 do 40.000 godina, kada su savremeni ljudi naselili Evroaziju potiskujući postojeće populacije hominina kao što su neandertalci, i razne 'prelazne' i gornjopaleolitske kulture.“

Nalazi arheologa ukazuju na postojanje lokalne proizvodnje predmeta za ornamentalne svrhe, kao i na postojanje obrazaca u izradi nakita, njegovom obliku i veličini tokom vremena.

Nije prvi put da su arheolozi u pećini Del Kavalo došli do epohalnog otkrića. Ovdje je otkriveno da su prvi Evropljani lovili lukom i strijelom još prije 40.000 godina.

Tokom 2022. godine na Gugl mapama su otkriveni obrisi ljudskog lica iscrtani na litici Porto Selvađo, na jonskoj obali Pulje, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana