Rimska inkvizicija ga je osudila, a skoro 300 godina kasnije priznali su grešku

Agencije
Rimska inkvizicija ga je osudila, a skoro 300 godina kasnije priznali su grešku

Na današnji dan rođen je Galileo Galilej, jedan od najvećih naučnika ikada.

Galileo Galilej rođen je 15. februara 1564. godine u Pizi, u Italiji.. Upisao je Univerzitet u Pizi planirajući da studira medicinu, ali je svoj fokus preusmjerio na filozofiju i matematiku.

Već 1589. godine postao je profesor i to je radio nekoliko godina, a za to vrijeme pokazao je da brzina padajućeg objekta nije proporcionalna njegovoj težini, baš kao što je Aristotel vjerovao.

Prema nekim izvještajima, Galileo je sproveo svoje istraživanje bacajući predmete različite težine sa Krivog tornja u Pizi.

Od 1592. do 1630. godine, Galileo je bio profesor matematike na Univerzitetu u Padovi, gdje je napravio teleskop koji mu je omogućio da posmatra mjesečeve planine i kratere, četiri najveća mjeseca Jupitera i faze Venere. Takođe je otkrio da Mliječni put čine zvijezde.

Nakon objave svog istraživanja 1610. godine, Galileo je postao dvorski matematičar u Firenci. Galileova istraživanja dovela su ga do toga da postane zagovornik dijela poljskog astronoma Nikolaja Kopernika, koji je tvrdio da je Sunce centar Sunčevog sistema u okviru kog je zemlja samo jedna od planeta.

Vatikansko pokajanje

Međutim, Kopernikova teorija Sunčevog sistema sukobila se sa učenjima moćne Rimokatoličke crkve koja je bila jako moćna. Crkvena učenja tvrdila su da je Zemlja, a ne Sunce, u središtu univerzuma. Galileo je 1633. izveden pred rimsku inkviziciju.

Nakon što je priznao krivicu u zamjenu za blažu kaznu, pušten je u kućni pritvor. Galilej je ostatak života proveo u svojoj vili u Arsetri, blizu Firence, prije nego što je umro 8. januara 1642. godine.

Danas je Galileo Galilej poznat po tome što je dao važan doprinos izučavanju astronomije. Njegov rad je uticao na kasnije naučnike kao što je engleski matematičar i fizičar Isak Njutn, koji je postavio zakon univerzalne gravitacije, piše Histori.

Vatikan je 1922. godine formalno priznao svoju grešku u osudi Galileja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana