Ranko Žeravica - Trofejni trener

Srna
Foto: GS

BIJELjINA- Srpski košarkaški trener Ranko Žeravica /1929-2015/, koji je od šezdesetih godina prošlog vijeka sa velikim uspjehom vodio mušku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije do najvećih trofeja, preminuo je 29. oktobra 2015. godine.

Žeravica je primljen u Kuću slavnih Međunarodne košarkaške federacije /FIBA/ 2007. godine.

Trenerskim poslom počeo je da se bavi početkom pedesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme kada je završavao igračku karijeru.

Sve do 1966. godine, Žeravica je radio kao trener muških i ženskih selekcija u beogradskom "Radničkom", a od 1960. postaje profesionalni trener u Košarkaškom savezu Jugoslavije.

U narednih dvadesetak godina sa velikim uspjehom, u nekoliko navrata, vodi mušku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije do trofeja.

Paralelno sa radom u reprezentaciji, Žeravica je presudno uticao na uspon "Partizana" početkom sedamdesetih godina, kada je predvodio tim na čijem su čelu bili Dražen Dalipagić i Dragan Kićanović, koji je tokom narednih godina osvojio mnoge trofeje.

Ranko Žeravica bio je selektor Jugoslavije na tri olimpijade, tri svjetska i tri evropska prvenstva.

Njegov najznačajniji trofej je zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine, kada je Jugoslavija pobijedila SAD.

Žeravica će ostati zapamćen i kao trener koji je sa uspjehom kombinovao američku i rusku školu košarke.

Tokom 1979. i 1980. godine uspješno je vodio i reprezentaciju Argentine.

Nakon toga, osamdesetih godina Žeravica je bio prvi trener "Crvene zvezde", čiji je rekorder po broju pobjeda /167 na 272 utakmice/.

Ranko Žeravica sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana