Ранко Жеравица - Трофејни тренер

Srna
Foto: GS

БИЈЕЉИНА- Српски кошаркашки тренер Ранко Жеравица /1929-2015/, који је од шездесетих година прошлог вијека са великим успјехом водио мушку кошаркашку репрезентацију Југославије до највећих трофеја, преминуо је 29. октобра 2015. године.

Жеравица је примљен у Кућу славних Међународне кошаркашке федерације /ФИБА/ 2007. године.

Тренерским послом почео је да се бави почетком педесетих година прошлог вијека, у вријеме када је завршавао играчку каријеру.

Све до 1966. године, Жеравица је радио као тренер мушких и женских селекција у београдском "Радничком", а од 1960. постаје професионални тренер у Кошаркашком савезу Југославије.

У наредних двадесетак година са великим успјехом, у неколико наврата, води мушку кошаркашку репрезентацију Југославије до трофеја.

Паралелно са радом у репрезентацији, Жеравица је пресудно утицао на успон "Партизана" почетком седамдесетих година, када је предводио тим на чијем су челу били Дражен Далипагић и Драган Кићановић, који је током наредних година освојио многе трофеје.

Ранко Жеравица био је селектор Југославије на три олимпијаде, три свјетска и три европска првенства.

Његов најзначајнији трофеј је златна медаља на Свјетском првенству у Љубљани 1970. године, када је Југославија побиједила САД.

Жеравица ће остати запамћен и као тренер који је са успјехом комбиновао америчку и руску школу кошарке.

Током 1979. и 1980. године успјешно је водио и репрезентацију Аргентине.

Након тога, осамдесетих година Жеравица је био први тренер "Црвене звезде", чији је рекордер по броју побједа /167 на 272 утакмице/.

Ранко Жеравица сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана