Prvi Srbin doktorand na Sorboni: O njemu se malo zna, a poginuo je štiteći kolonu prilikom povlačenja preko Albanije!

GS
Foto: Istorijski arhiv Jagodina

O pješadijskom pukovniku, sociologu i profesoru Todoru Lj. Pavloviću iz Jagodine, prvom srpskom oficiru koji je doktorirao na Sorboni i prvom srpskom školovanom sociologu, gotovo da ništa nije napisano, čak se i ne pominje u Spomenici poginulih i umrlih srpskih oficira 1912-1918. godine.

Čak nema ni odrednicu u Narodnoj enciklopediji srpsko-hrvatsko-slovenačkoj, u kojoj su obrađeni mnogi zaslužni srpski oficiri, od kojih je većina ispod njegovog nivoa – navodi pukovnik u penziji mr Velimir Ivetić u tekstu “Oficiri iz Jagodine – najzastupljeniji pripadnici vrha vojne intelektualne elite Kraljevine Srbije u 20. vijeku” u časopisu “Koreni” jagodinskog Istorijskog arhiva “Srednje Pomoravlje”, objavljenog 2003. godine.

Pavlović je i prvi građanin Srbije koji je odlikovan francuskom Legijom časti, sa tri Karađorđeve zvijezde za hrabrost i vojničke zasluge, Zlatnom medaljom za hrabrost i sa četiri spomenice.
Jedna ulica u Beogradu ponijela je njegovo ime, ali joj je 1948. godine vraćen naziv Esad-Pašina. Diplomirao je u Parizu 1909. godine na Visokoj školi društvenih nauka, sociološkopedagoškom odsjeku, a doktorirao na Sorboni 1911. godine tezom “Demokratski ideal i vojna disciplina”.

Disertacija je odmah štampana u Parizu, postala je dio obavezne literature u francuskim vojnim školama i stigla u biblioteke mnogih zemalja, među kojima su bili i mnogi univerziteti u SAD. Temu je posvetio kraljeviću Đorđu.

Bio je istaknuti vojni pisac, profesor Vojne akademije i najmlađi član njenog savjeta u 20. vijeku, jedan od najsposobnijih i najzaslužnijih ratnih komandanata, koji je uvijek jurišao na čelu svog bataljona i puka, a bio posljednji u odstupanju. Poginuo je kada je bio na začelju zaštitnice prilikom povlačenja preko Albanije krajem 1915. godine. Nije bilo nikoga ko bi izvukao tijelo, pa je ono postalo plen Arnauta – kaže za “Novosti” istoričar Dragoslav Dedić, koji je o njemu pisao u nedavno objavljenoj knjizi “Jagodina u Prvom svetskom ratu” i dodaje da je donedavno bilo nepoznato da je Pavlović bio i najuticajniji član uređivačkog odbora nezavisnog vojnog lista “Vojska”.

Inspirisan Dedićevim tekstom, Aleksandar Racić, koji radi prezentaciju Istorijskog arhiva na internetu i održava društvene mreže i sajt ove ustanove, na jutjub-kanalu “Nepokoriv” uradio je video o pukovniku Pavloviću i “filmski” oživio njegovu priču, piše SerbianTimes

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana