Први Србин докторанд на Сорбони: О њему се мало зна, а погинуо је штитећи колону приликом повлачења преко Албаније!

GS
Foto: Историјски архив Јагодина

О пјешадијском пуковнику, социологу и професору Тодору Љ. Павловићу из Јагодине, првом српском официру који је докторирао на Сорбони и првом српском школованом социологу, готово да ништа није написано, чак се и не помиње у Споменици погинулих и умрлих српских официра 1912-1918. године.

Чак нема ни одредницу у Народној енциклопедији српско-хрватско-словеначкој, у којој су обрађени многи заслужни српски официри, од којих је већина испод његовог нивоа – наводи пуковник у пензији мр Велимир Иветић у тексту “Официри из Јагодине – најзаступљенији припадници врха војне интелектуалне елите Краљевине Србије у 20. вијеку” у часопису “Корени” јагодинског Историјског архива “Средње Поморавље”, објављеног 2003. године.

Павловић је и први грађанин Србије који је одликован француском Легијом части, са три Карађорђеве звијезде за храброст и војничке заслуге, Златном медаљом за храброст и са четири споменице.
Једна улица у Београду понијела је његово име, али јој је 1948. године враћен назив Есад-Пашина. Дипломирао је у Паризу 1909. године на Високој школи друштвених наука, социолошкопедагошком одсјеку, а докторирао на Сорбони 1911. године тезом “Демократски идеал и војна дисциплина”.

Дисертација је одмах штампана у Паризу, постала је дио обавезне литературе у француским војним школама и стигла у библиотеке многих земаља, међу којима су били и многи универзитети у САД. Тему је посветио краљевићу Ђорђу.

Био је истакнути војни писац, професор Војне академије и најмлађи члан њеног савјета у 20. вијеку, један од најспособнијих и најзаслужнијих ратних команданата, који је увијек јуришао на челу свог батаљона и пука, а био посљедњи у одступању. Погинуо је када је био на зачељу заштитнице приликом повлачења преко Албаније крајем 1915. године. Није било никога ко би извукао тијело, па је оно постало плен Арнаута – каже за “Новости” историчар Драгослав Дедић, који је о њему писао у недавно објављеној књизи “Јагодина у Првом светском рату” и додаје да је донедавно било непознато да је Павловић био и најутицајнији члан уређивачког одбора независног војног листа “Војска”.

Инспирисан Дедићевим текстом, Александар Рацић, који ради презентацију Историјског архива на интернету и одржава друштвене мреже и сајт ове установе, на јутјуб-каналу “Непокорив” урадио је видео о пуковнику Павловићу и “филмски” оживио његову причу, пише SerbianTimes

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана